Bíróság elé állt Fekete-Győr András

TRAL5099
2020.12.17. 14:04

Csütörtök délután 13 órakor tartottak előkészítő ülést a Pesti Központi Kerületi Bíróságon Fekete-Győr András és társa ügyében, akik ellen még szeptember végén emelt vádat az ügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt.

Szarvas Koppány Bendegúz elsőrendű vádlott nem jelent meg a bíróságon, a Momentum VIII. kerületi önkormányzati képviselőjét koronavírus-fertőzés gyanújára hivatkozva mentette ki védőügyvédje. 

Fekete-Győr András azonban másodrendű vádlottként megjelent a bíróságon, ahol

nem ismerte el a bűncselekményt, amellyel az ügyészség vádolja.

Védőügyvédje három tanú személyes meghallgatására, valamint több tanú kizárására is indítványt tett a csütörtöki előkészítő ülésen. Fekete-Győr András jogi képviselője vélhetően a tüntetéseken intézkedő rendőrökre utalt, akik közül többen szerinte olyan általános körülményekről számoltak be a vallomásaikban, amelyek nincsenek összefüggésben a Momentum elnökének ügyével, mások esetében pedig a kihallgatás körülményeiben kapcsolatban fogalmazott meg kritikákat. 

Az ügyész szerint azonban minden szabályszerűen történt a tanúk meghallgatása során, az intézkedő rendőrök pedig igenis releváns információval rendelkeznek. A bírónő végül úgy döntött, inkább minden tanút megidéz, minthogy kizárja őket. 

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség korábban azt közölte, Fekete-Győr András 2018. december 13-án este a Kossuth téren, a parlament főlépcsőjénél 

az épület védelmére felsorakozott rendőrök irányába célzottan egy meggyújtott füstképző eszközt hajított, mely eszköz által kibocsátott füst a sorfalban lévő rendőrök látását és légzését akadályozva a létesítménybiztosítási rendőri intézkedést akadályozta.

A pártelnök a vádemelés után sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta:

mindenért vállalja a felelősséget, de a hatóság elleni erőszak vádját nevetségesnek tartja. 

Fekete-Győr szerint a „rabszolgatörvény” elleni demonstráción ő csupán egy játékboltban kapható pirotechnikai eszközt ejtett két rendőrsorfal közé, miután a rendőrök figyelmeztetés nélkül fújtak könnygázt a demonstrálók arcába.

A lila füstöt eregető eszközzel az egyet nem értését szerette volna kifejezni a rendőri intézkedéssel szemben, azonban soha nem volt szándékában ártani a rendőröknek.

Az esetről egyébként felvételt is készített a rendőrség, amelyet itt lehet megtekinteni: 

A rendőrség felvétele

Az ügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság a vádlottakkal szemben próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetést szabjon ki.

A vádhatóság a járványügyi helyzetre hivatkozva tárgyalás nélküli, büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárást kezdeményezett a bíróságnál, azonban a bíróság hivatalból a tárgyalás megtartása mellett döntött. 

Fekete-Győr: Én ülök a vádlottak padján Tiborcz István helyett

Fekete-Győr András az előkészítő tárgyalás után azt mondta:

egészen elképesztő az, hogy nekem, aki kiállok a magyar emberek egészségéért, munkájáért, tudásáért – nekem kell a vádlottak padján ülnöm, nem pedig annak a Tiborcz Istvánnak, aki az egész nyarat végig jachtozta az Adrián. Aki az uniós pénzekből meglopta a magyar adófizetőket és lett Magyarország harmadik leggazdagabb embere.

A Momentum elnöke hozzátette, bízik a magyar bíróság függetlenségében és reméli, hogy felmentik az ügyészség vádja alól.

(Borítókép: Trenka Attila / Index)