Gigaprémium és turbósított gazdasági motor – Orbán Viktor már reggel nagyot robbantott

D MTI20211001003
2021.10.01. 12:40 Módosítva: 2021.10.01. 12:41
Nyolcvanezer forint lesz a nyugdíjprémium, jelentette be szokásos pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök, aki még egy esetleges 13. havi nyugdíjat is belengetett, bár, mint mondta, ezt senki ne vegye készpénznek. Kiderült az is, hogy majd kétmillió gyermeknevelő visszakapja befizetett adóját.

Nyolcvanezer forintos nyugdíjprémiumot kapnak novemberben a nyugdíjasok − mondta Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott reggeli interjújában. A miniszterelnök elmondta, hogy 435 ezer ember a nyugdíjtörvény miatt ennél kevesebbet kapott volna, de a gazdasági teljesítménynek köszönhetően a kormány mindenkinek egységesen fizeti ki az összeget. 

Orbán Viktor elmondta, hogy az infláció magasabb az év elején vártnál, és az infláció kompenzálásának csak a felét adták oda július elsejéig az időseknek, most az év második felére eső, a várakozásnál magasabb infláció miatt is korrigálni kell a nyugdíjakat, így 

LESZNEK OLYANOK, AKIK ÖSSZESEN EGYSZERI százEZER FORINTOT IS KAPHATNAK MAJD.

A 13. havi nyugdíjjal kapcsolatban a kormányfő elmondta, hogy kétheti plusz nyugdíjat biztosítanak az időseknek, de ha sikerül, február elején akár egy egész havi összeget is kaphatnak a nyugdíjasok. Hozzátette: ezt senki ne vegye készpénznek, ezért még dolgozni kell.

Orbán Viktor megerősítette: az 5,5 százalékos gazdasági növekedés, amelyet a kormány feltételül szabott a gyermeket nevelő családok adó-visszatérítéséhez, mindenképpen meglesz, így 1 millió 900 ezer családos visszakaphatja a befizetett adóját. Ez február 15-ig megtörténik.

A nagy visszhangot kiváltó magyar−orosz gázmegállapodásról Orbán Viktor miniszterelnök elárulta, hogy alacsonyabb áron sikerült megállapodni a Gazprom vállalattal, mint az előző hosszú távú szerződés alkalmával. Szerinte az orosz fél korrekt és megbízható partner, aki szem előtt tartja a kölcsönös szempontokat. A miniszterelnök reagált Ukrajna álláspontjára is:

Én tisztelem Ukrajnát, és sok sikert kívánok az ukrán embereknek, de gázügyben nem az ukrán emberek érdekéhez, hanem a magyar emberek érdekéhez kell igazodni.

Orbán Viktor elmondta, hogy csütörtökön kihelyezett ülést tartott a kormány a hajmáskéri Központi Gyakorló- és Lőtéren kialakított tábori sátorban. Az ülésen áttekintették a hadsereg és a hadiipar helyzetét, és a fejlesztésekről is döntés született. Mint mondta, a hadsereg nehéz helyzetben van. Szerinte

az a nézet kerekedett felül, hogy ha egy ország NATO-tagállam, akkor spórolhatunk a költségvetésen. De ez nem igaz!

A miniszterelnök kiemelte, hogy a „kényelmes, jómódú nyugati élet előfeltétele, hogy a magyar katonák védjék a határt”. Szerinte ebből az Európai Uniónak is ki kellene vennie a részét, azonban a kerítés felépítésének költségét Brüsszelben nem vették figyelembe, erre Magyarország nem kapott anyagi támogatást. A kormányfő elmondta, hogy más országoknak már ígértek határvédelemre szánt összeget, de ha ők megkapják, akkor Magyarországnak is meg kell kapnia.

Orbán Viktor az interjú végén mindenkit emlékeztetett arra, hogy vegye fel a koronavírus elleni védőoltást, mert csak ezzel győzhető le a járvány. Akik nem oltatták be magukat, nem reménykedhetnek abban, hogy a vírus eltűnik − fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint a vírus delta-variánsánál nem megoldás a nyájimmunitás elérése.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök, mielőtt interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2021. október 1-jén. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher)