Újabb rejtélyes hangfelvétel került elő, ezúttal Bajnai Gordon főszereplésével

902A1758
2021.11.19. 15:41
Újabb rejtélyes hangfelvételek nyilvánosságra hozásával reagált az Anonymus-maszkos alak Bajnai Gordon csütörtök esti bejegyzésére, amelyben a volt miniszterelnök arról írt, hogy titkosszolgálati jellegű megfigyelési akció áldozata lett.

Bajnai Gordon csütörtök esti Facebook-bejegyzésében arról írt, hogy részt vett egy tárgyaláson a Városházával kapcsolatban. Az Anonymus-maszkos alak egy olyan képet hozott nyilvánosságra csütörtökön, amelyen Gansperger Gyula – akit Karácsony Gergely főpolgármester többször is Fidesz-közeli vállalkozóként emlegetett – és a volt miniszterelnök volt együtt látható. Erre Reagált Bajnai Gordon, és kifejtette, hogy egy gondosan előkészített titkosszolgálati jellegű megfigyelési akció áldozata lett.

A rejtélyes alak ezúttal egy olyan vágott hangfelvételt hozott nyilvánosságra, amelyben – a volt miniszterelnökre utalva – arról beszél, hogy sikerült kiugrasztania egy nyulat a bokorból, majd hozzátette, nem mondott mindenben teljesen igazat.

Bajnai Gordon beszél az Anonymus-maszkos alak legújabb videójában

A hangfelvételen ez hallható:

Miniszterelnöke voltam ennek az országnak, ez egy bizonyos értelemben ez egy kötelezettség, hogy az ember miket tesz vagy miket, milyen ügyletekbe lehet… De tisztességes üzletekben sem feltétlenül lehet benne, mert ez egy, ez egy, hogy mondjam, bizonyos kötött pálya – halljuk a felvételen a volt kormányfő hangját, aki így folytatja: Úgyhogy ez az egyik. A másik, egyébként azért vállalkoztam erre a beszélgetésre, mert szerettem volna megismerkedni a Gyula javaslatával, illetve azt akartam csak mondani, hogy a Gyula viszont régi harcostársam, sokszor több mint a barátság, mi együtt küzdöttünk a barikádokon. És az fontosabb.

Ezután a következőket halljuk:

És megkérdeztem, hogy most mi a helyzet. És nagyon egyszerűen azt a választ kaptam, hogy van szándék arra; most csak az önkormányzati ingatlanokról beszélve, a többi már nem konkrét, nem is kérdeztem. A Városháza-projektről azt mondták, hogy van szándék, hogy ebből legyen egy fejlesztés. Volt már több érdeklődő. Úgy gondolják, hogy a legtöbb magyar szereplőnek nincsen képességük. Most így mondom (…) megcsinálják. De ők szeretnék ezt meglépni. És akkor a másik, hogy annak idején a Gyula kérdezte tőlem, hogy kivel kell ebben az ügyben beszélni, akkor én ebben tájékozódtam, és azt mondták, hogy egyelőre a Barts Balázs van kijelölve mint szakember. Tehát Barts Balázs egy jó szakember, én azt tudom, amennyire megismertem. Tehát egész életében ingatlanügyekkel, -fejlesztésekkel foglalkozott. De hát én most vele nem beszéltem erről, hanem azzal, aki jóval fölötte áll.

Bajnai Gordon arról beszél, hogy Barts Balázs van kijelölve arra, hogy tárgyaljon a Városháza eladásáról, ráadásul olyan valakivel beszélt erről, aki „jóval Barts fölött áll”. Bajnai Gordon beszélgetőtársa ezután konkrétan megkérdezi:

Ez most a Városházaprojekt?

Csak arról beszélünk

– érkezik erre volt miniszterelnök minden kétséget kizáró válasza, majd a következőkben – egy egyébként megvágott hangfelvételen – azt halljuk, hogy Bajnai felvázolja a Városháza épületének alaprajzát:

Ők azt gondolják, van erre egy belső számításuk, hogy az egész önkormányzat elférne itt, egy újonnan épített modern irodaszárnyban, és ezt lehetne fejleszteni egy szálloda, iroda, bármilyen lakás, ami a fejlesztő elképzelése. Persze más megoldás is lehet. Csak már ott tartanak, hogy ezen gondolkodtak.

Bajnai itt valószínűleg azt a tervet vázolja föl, ami Barts Balázs egy korábban a főváros által nyilvánosságra hozott tanulmányában a D forgatókönyv volt, és a Városháza eladásának tervét tartalmazza. A felvétel azzal folytatódik, hogy a volt miniszterelnök tárgyalópartnere megkérdezi, történt-e valami, amiről nem tud, vagy továbbra is megvan-e a szándék az üzletre. Bajnai erre így reagált:

Ezt próbáltam tisztázni a Gyula kérésére, hogy van-e, adódott-e valamilyen probléma. És azt mondták, hogy nincs. Sőt kevesen vannak, akik megoldást tudnak hozni egy ekkora volumenű – most én csak a Városházáról beszélek. Én annyit tudok, hogy jelzem még egyszer a Tordainak, hogy én úgy hallottam, hogy van szándék továbbra is.

Az elhangzottak alapján Tordai Csabával közvetlen kapcsolatban állhat Bajnai Gordon, aki a következőket mondja ezután:

Ő a főtanácsadója a polgármesterek. Ő a miniszterelnöki hivatalban jogász volt, amikor miniszterelnök voltam. Államtitkár volt, és a kormány teljes jogalkotását az alkotmányügyektől a (…) Ő egy jogász, de gyakorlatilag két ember üzemelteti ma a Városházát, ő az egyik.

Az azonban nem derül ki a felvételből, hogy a volt miniszterelnök szerint ki a másik potens figura a fővárosnál. A pénteken nyilvánosságra hozott felvétel arra utal, hogy lehetett eladási szándék a Városházával kapcsolatban. A hanganyag nyilvánosságra kerülése után megkerestük a fővárost. Amint válaszokat kapunk, frissítjük a cikkünket, vagy új cikket írunk.

(Borítókép: Bajnai Gordon. Fotó: Ajpek Orsi / Index)