Márki-Zay Péter: A rezsicsökkentés marad

PAP 5727
2022.01.07. 08:37
A kormány kommunikációja szerint az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje eltörölné a rezsicsökkentést, és spórolás gyanánt inkább takarékoskodásra buzdítaná az embereket. Márki-Zay Péter egy, a Népszavának adott interjúban tisztázta a félreértéseket.

A rezsicsökkentés marad – jelentette ki az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, megjegyezve, hogy ettől függetlenül változtatna a hazai energiapolitikán, a jelenlegi helyzettel ugyanis komoly problémái vannak.

„Az energia világszerte nagyon megdrágult. Magyarországon is, hisz az energiahordozók döntő többségét külföldről vesszük. Amit a drágulásból nem fedez a lakossági tarifa, Orbánék kipótolják mindannyiunk adójából. Annak is, aki az 500 négyzetméteres villáját vagy az úszómedencéjét fűti a közpénzen csökkentett rezsivel. Egy százalék jól, 99 meg rosszul jár” – mondta Márki-Zay Péter az interjúban, aki szerint ezt sokkal jobban is lehetne csinálni; arra a kérdésre, hogy hogyan, a következőt válaszolta:

A valódi rezsicsökkentés az épületkorszerűsítésről is szól, amivel csökkenthető a pazarlás, de belefér a saját áramtermelés is. Az unió több ezer milliárdot adna rá, ha nem azt látná, hogy Orbán és barátai az egészet ellopják. De ha jövőre a Fideszt leváltva csatlakozunk az európai ügyészséghez, a pénzeket rögtön megkapjuk. Ebből litván mintára mi is lakások százezreit korszerűsíthetjük

– részletezte a politikus, kiemelve, hogy ugyanakkor a lakossági energiadíjak 2014-es befagyasztását sem adná fel.

Orbán Viktor kihívója a paksi atomerőművel kapcsolatos tervekről is beszélt, erre vonatkozóan elmondta: „Paks 1-et természetesen nem állítjuk le. Sőt, ha az biztonságos, támogatom a mindennél olcsóbb áramot adó régi blokkok további élettartam-hosszabbítását. Paks 2 szerződését pedig felülvizsgáljuk.”

(via Népszava)

(Borítókép: Márki-Zay Péter. Fotó: Papajcsik Péter / Index)