Titkos ügynöknek adta ki magát, négy év börtönt kapott

2022.01.17. 13:08

Jogerősen négy év börtönre ítélte a bíróság azt a férfit, aki magas beosztású titkos ügynöknek adta ki magát, és áldozatai bizalmába férkőzve több mint 26 millió forintot csalt ki a sértettektől – tájékoztatta Dobó Dénes, a Debreceni Törvényszék szóvivője hétfőn az MTI-t.

A Debreceni Járásbíróság a vádlottat 4 év börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte, továbbá csaknem 1,8 millió forint értékben vagyonelkobzást rendelt el. A bíróság a lefoglalt lőfegyvert és lőszereket elkobozta.

A tényállás szerint a férfi minden esetben magas beosztású titkos ügynök látszatát keltette, és különböző valótlan okokra hivatkozva nagyobb pénzösszegeket csalt ki a sértettektől úgy, hogy 2014-től 2017 őszéig fia ismeretségi körét felhasználva tehetősebb emberek közelébe férkőzött. Volt olyan eset is, hogy az Európai Határ- és Partvédelmi Őrség (FRONTEX) vezetőjének adta ki magát, és rendszeresen hivatkozott széles körű kapcsolatrendszerére.

A férfi a legtöbbször azt állította, hogy a szülei külföldi gyógykezeléseire, műtéteire kell a pénz, majd édesapja halálát követően a temetési költségekre kért pénzt. Az egyik sértett esetében a bizalmi viszonyt úgy erősítette meg, hogy a gyanútlan férfit magával vitte egy „általa irányított fedett akcióba”, így meggyőződhetett az állítása valódiságáról.

A bizalmi viszony miatt a sértettek fizettek a vádlottnak, voltak, akik több alkalommal is nagyobb összegű kölcsönt nyújtottak a férfinak.

A vádlott a hat sértettnek összesen több mint 26 millió forint kárt okozott, amit saját megélhetésére fordított.

A vádlott 2017-ben a fiától is kért kölcsön különböző pénzösszegeket, amit egy idő után a fiú már nem teljesített. Ezért 2017 augusztusa és novembere között a vádlott a saját fiát mobiltelefonon rendszeresen zaklatta, csaknem százhetvenszer hívta fel azért, hogy pénzt adjon neki. A férfi az apja ellen zaklatás vétsége miatt magánindítványt terjesztett elő.

A férfi 2017. november 21-ei elfogását követően a rendőrök a házkutatás során a vádlott által bérelt lakásban, egy beépített szekrény tetején lévő nyílásban engedély nélkül tartott lőfegyvert és 16 darab lőszert találtak és foglaltak le.