Ingyenes levegőtisztaság-mérő műszerekkel tanulhatnak a diákok a környezetük levegőjéről

2022.06.24. 08:07
A Levegő Munkacsoport kezdeményezésére már 60 levegőminőség-mérő műszert helyeztek ki az ország 10 megyéjében. A műszerek egy, az egész világot lefedő interaktív térképen is megjelennek. Az ingyenesen biztosított műszerekért még lehet jelentkezni a civil szervezetnél.

A levegőminőség-mérő műszerek a szálló port (PM2.5, PM10) mérik tájékoztatási jelleggel. Az adatok bárki számára ingyenesen hozzáférhetők, amelyeket tanítási célra is lehet használni. Több iskola jelezte, hogy a műszerek megismerését már az őszi félévben integrálják a környezeti oktatásba. A szegedi SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanárai például már idén, a földrajzérettségire való felkészítéskor használták a készülékeket – tájékoztatta szerkesztőségünket a Levegő Munkacsoport.

Mint írják: a diákok bevonásával azonban nem feltétlenül kell megvárni az új tanévet, hiszen a nyári táborok idején is megismerkedhetnek a tanulók környezetük levegőjével, böngészhetik a világtérképet, illetve a műszer összeszerelését is elsajátíthatják. 

A készülékek a szülők számára is fontos információt adhatnak arról, hogy a gyermekeik milyen környezetben töltik az idejüket. 

A Levegő Munkacsoport a készülékek elterjedésével nemcsak több adatot, hanem a lakosság szemléletváltását is várja, hiszen az első lépés a probléma felismerése és tudatosítása, a tenni akarás csak ezután következik – olvasható a közleményben.