Titkos szavazáson döntöttek Balog Zoltán sorsáról, hálásan köszöni a bizalmat

D  YT20231225009
2024.02.13. 18:05
A Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatalának épületébe érkezett kedd délelőtt Balog Zoltán püspök, volt miniszter, ahová azért rendelték be, hogy magyarázatot adjon a nagy vihart kavart kegyelmi ügyben játszott szerepére. Később olyan információk jelentek meg, hogy a püspök felajánlotta lemondását, azonban sajtóinformációk szerint ezt egy szimpátiaszavazás követte, a többség pedig támogatta Balogot.

Mint megírtuk, összeült a Magyarországi Református Egyház legfőbb törvényhozó testülete, amelyen a tisztségviselők négyötöde vett részt. A tanácskozás egy titkos szavazással ért véget, melyen a jelenlévők 86 százaléka bizalmáról biztosította Balog Zoltánt. Ez derült ki Balog nyilatkozatából, melyet egy YouTube-videóban tettek közzé. „Ezt én nekik hálásan köszönöm” – tette hozzá.

Balog elmondta, az elnökségi tanács arra biztatta, gondolja át közéleti szerepvállalásait, hogy azok mennyiben egyeztethetők össze a zsinat lelkészi-elnöki megbízatásával. „Ennek a kérésnek eleget fogok tenni” – jelentette ki.

Tudatában vagyok annak, hogy a támadások ezzel nem érnek véget, de egyházunk kormányzóinak bizalma erőt ad ezek elviseléséhez. Elutasítunk minden olyan törekvést, amely egyházunkat egy olyan ügybe akarja belerángatni, melyhez semmi köze nincs. Kegyelmi kérvényekkel egyházunk egyik testülete sem foglalkozott, és nem is foglalkozik

– fogalmazott Balog Zoltán. Elmondta továbbá: kötelességének tartja egyháza nyilvánossága előtt válaszolni a vádakra. Kiemelte, hogy jó kapcsolatban van Novák Katalinnal, és tagja a köztársasági elnök tanácsadó testületének. 

Ha az elnök kérésére bármilyen ügyben állást foglalok, az kizárólag rá tartozik, akár tévedtem, akár nem

– hangsúlyozta. Hozzátette, döntéseket a köztársasági elnök hoz, szuverenitása pedig megkérdőjelezhetetlen. Mint mondta, Novák Katalin elmondta, amit szükségesnek tartott, és tiszteletben tartja, ahogy ezt az ügyet lezárta. „Az általa hozott döntésért ő vállalta a felelősséget” – tette hozzá.

Balog ezután elmondta, 2016-ban minisztersége alatt a bicskei gyermekotthon Bárczy István-díjjal jutalmazott igazgatója a szakterület felterjesztésére kapott kitüntetést az akkori köztársasági elnök által aláírva.

„Amikor gyanú merült fel az igazgató ellen, azonnal felfüggesztettem, vizsgálatot rendeltem el, s a büntetőeljárás végén börtönbe került. Vele én személyesen soha nem találkoztam, kegyelmi kérvényt nem nyújtott be. Az igazgatóhelyettes, K. Endre érdekében, akit nem pedofilként ítéltek el, mások fordultak a köztársasági elnökhöz kegyelmi kérvénnyel. Tehát a kérvényt nem én nyújtottam be, és nem is terjesztettem fel” – hangsúlyozta.

Másokkal egyetemben az én véleményemet is kikérték. Az előzetes vélemények, és a rá és életére vonatkozó információk alapján egyetértettem azzal, hogy kegyelmet kapjon. Tévedtem, és hibáztam. Akitől ezért bocsánatot kell kérnem, attól bocsánatot kértem és kérek. Döntést nem hoztam, a pedofília bűnének egyértelmű elutasítása számomra soha nem képezte vita tárgyát, és nem is fogja. A református egyházban ebben is egyek vagyunk

– fogalmazott. Hozzátette, hogy nem azért kell bocsánatot kérnie, mert egy kegyelmet kérő ember mellé állt, hanem azért, mert ez az ügy a református egyháznak kárt okozott.

Ezt mélységesen sajnálom, és az enyéimtől, minden reformátustól bocsánatot kérek, bocsássanak meg

– mondta Balog. Szerinte azonban arról, hogy ennek milyen következménye legyen az egyházukban, nem a média, nem az ellenzék, nem a kormány dönt, hanem kizárólag választott egyházi tisztségviselőink.

„Ezért is köszönöm támogatásukat. Kérjük egyházunk minden tagját és a jóakaratú embereket, hogy ne engedjék a gyűlöletkeltést eluralkodni sem a világban, sem az egyházban, hanem azért imádkozzunk, hogy a békesség és a szeretet uralkodjon közöttünk. Mi abban a kegyelemben bízunk, amit Krisztus készített el minden embernek” – zárta gondolatait Balog Zoltán. 

Mint megírtuk, híradások szerint Balog Zoltán lobbizhatott azért Novák Katalin köztársasági elnöknél, hogy kegyelmet kapjon K. Endre, a bicskei gyermekotthon börtönbüntetésre ítélt volt igazgatóhelyettese. A cikkek szerint Balog régről ismerte K. Endrét, és emiatt fordult Novák Katalinhoz, akinek korábban mentora és főnöke volt. Balog Zoltán – aki közösségi oldalán egy Novák Katalint támogató posztot is megosztott a köztársasági elnök lemondása után – egy körlevélben tagadta, hogy szerepe lett volna a kérvény felterjesztésében. 

Az is felmerült, hogy Orbán Viktor azt várja Balog Zoltántól, hogy vállalja a felelősséget – ezt az állítást Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke később hírlapi kacsának minősítette.