100 postahivatalt zártak be, és még nincs vége

2024.08.02. 06:35
Először a „Postások” nevű Facebook-csoportban kezdtek posztolni arról, hogy az 1500 fő alatti településeken postahivatalokat zárnak be augusztus elsejétől. A hivatalos lista egyelőre nem nyilvános, azonban a Postás szakszervezet elnöke utóbb nyilatkozott a bezárások okáról.

Dolgozói becslések szerint körülbelül 100 postahivatalt érinthetnek a bezárások. A Posta első körben a helyi önkormányzatoknak vagy vállalkozásoknak ajánlotta fel az üzemeltetést, amennyiben ez nem megoldható, ott a postákat kénytelenek bezárni, és mobilposta-szolgáltatással pótolják a kiesett hivatalokat.

Az egyetemes postai szolgáltatási kötelezettségei nem engedik meg, hogy teljesen kivonuljon a településekről, ezért vezetik be a mobilposta-szolgáltatást – jelentette ki Tóth Zsuzsanna, a Postás szakszervezet elnöke a 24.hu-nak.

A beszámolók szerint a bezárt hivatalok dolgozói közül sokan gyermeküket egyedül nevelik, vagy közel vannak a nyugdíjkorhatárhoz. Az állásukat vesztett dolgozóknak a vállalat a környékbeli posták nyílt pozícióit ajánlja fel.

Tóth Zsuzsa szerint a bezárások oka a költségoptimalizálás.

Mint mondta, a vállalat jelentős veszteségeket kerül el azzal, ha az alacsony forgalmú hivatalokat bezárja. A dolgozók szerint októberben folytatódnak a bezárások.

A költségracionalizálás a Magyar Postánál egy folyamat, több etappal, amelynek keretében minden postahivatalt egyedileg vizsgál felül az állami cég, majd a lehetőségeknek megfelelően dönt a későbbi sorsukról – tette hozzá a szakszervezet elnöke.