2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Karácsony Gergely szerint veszélybe került a magyar jogállamiság és demokrácia maradéka

DSC0625
2024.06.13. 20:50
Karácsony Gergely főpolgármester csütörtök este a Partizánnak adott interjúban közölte: a Nemzeti Választási Iroda által elrendelt folyamat az összes olyan garanciális elemet nélkülözi, ami miatt egy választási eredményben bízni érdemes. A főpolgármester Vitézy Dávid „lapáttal való elveréséről” is megszólalt.

Gulyás Márton a Partizán műsorában röviden kérdezte csütörtök este Karácsony Gergelyt a főpolgármester-választás körül kialakult helyzetről. A főpolgármester többek között az alábbiakról beszélt:

  • Azért követelik az új választás kiírását, mert egy olyan választási eredmény alakult ki, amellyel kapcsolatosan a jogorvoslati folyamatok, amelyek azt a célt szolgálnák, hogy erősítsék a bizalmat a megállapított választási eredményben, egy jogsértő folyamattá váltak, és semmilyen garancia nincs arra, hogy annak 25 ezer érvénytelen szavazatnak a megszámlálása során érvényesülnek az alapvető jogállamisági kritériumok, amelyeket elvárnának. 
  • Néhány napon belül születik döntés, akkor mindképp fellebbez a Kúriánál, és ismét őt hozzák ki győztesként.
  • Szerinte meg kell állapítania a Kúriának, hogy jogsértő volt az a folyamat, amelynek keretében újraszámolták a szavazatokat. 
  • Nem tudjuk, hogy mi történik azzal a 25 ezer szavazólappal, ami megérkezik a NVI épületéhez. Szerinte a súlyos jogszabálysértő, választási alapelveket sértő lépések valósultak meg. Ezek közé tartozik, hogy a választási bizottság tagjai írásos előterjesztés nélkül szavaztak, sőt jegyzőkönyv sincs, és úgy szavazott a NVB, hogy nem volt írásos előterjesztés.
  • A probléma az, hogy Vitézy Dávid csapata egy 200 oldalas dokumentációt nyújtott be az újraszámlálás elindítása érdekében: akkor történik újraszámlálás egy szavazókörben, ha kétely merül fel. De a választási bizottság olyan szavazókörökre is kiterjesztette az újraszámlálást, ahol nem merült fel probléma, és érdemben nem vizsgálta meg az egyes szavazókörök kapcsán benyújtott dokumentációt, nem is volt erre ideje. 
  • Karácsony Gergely úgy véli, maga a folyamat az összes olyan garanciális elemet nélkülözi, ami miatt egy választási eredményben bízni érdemes.
  • A főpolgármester senkit nem vádol választási csalással, csak a Nemzeti Választási Bizottságot vádolja azzal, hogy egy olyan folyamatot indított el a saját döntésének megfelelően, amely nélkülözi az összes olyan garanciát, ami miatt el kéne hinnünk ennek az újraszámlálásnak az eredményét. 
  • Szerinte az eredeti probléma az, hogy az NVB azt a döntést hozta meg, hogy a helyi választási irodák nyissák fel a zárt urnákat, és ők szállítsák be fizikailag is a választási központba. Az is probléma, hogy nem tették kötelezővé a szavazóurnák felnyitásakor, hogy jelen lehessenek a politikai delegáltak. Tudnak olyan (kormánypárti) kerületről, ahol már azelőtt felnyitották az urnákat és kivették az érvénytelen szavazatokat, hogy a választási delegáltak megjelentek volna. 
  • Szerinte a szavazólapok átszállítása közben is történhetett rendellenesség. Karácsony Gergely azonban garantálta, hogy általa semmiféle szabotázs nem került elkövetésre, és egyik ellenzéki kerületben sem történt összejátszás. Úgy véli, maga a folyamat alkalmatlan arra, hogy a választási végeredményhez hozzájáruljon, és ez a bizalom lerombolását eredményezi. Ugyanis „nem tudjuk, hogy az érvénytelen szavazólapok milyen utat jártak be, és ki bontotta fel őket”.
  • Arra a kérdésre, hogy a lebonyolítás az ő politikai felelősségét is felveti, azt mondta: ez köszönőviszonyban sincs a valósággal. Mint kifejtette: maga a választás megszervezése a helyi választási irodák munkájának megszervezésén alapszik, ehhez a főpolgármesternek nincs köze. 
  • Közölte: a fővárosi választási iroda az urnazárás előtt kiadott egy állásfoglalást, amiben közölték, hogy ha valaki behúzta az X-et Szentkirályi Alexandrára és Vitézy Dávidra is, az érvényes szavazatnak számít Vitézy javára. Az, hogy ez eljutott-e mindenkihez, az a helyi választási irodák feladata. Ennek értelmében neki nincs félnivalója, hiszen úgy tudja, az üzenet eljutott mindenkihez. 
  • Neki amiatt van félnivalója magyar demokrataként, hogy egy súlyosan jogsértő folyamat történt, és az eredménytől függetlenül az újraszámlálási folyamat a magyar demokrácia szégyene. 
  • Szerinte ha Vitézy Dáviddal leül megbeszélni, attól még ezek a kérdések nem oldódnak meg. Mint mondta, hétfő hajnali négykor hívta őt Vitézy Dávid, és mintegy 250 nem fogadott hívása volt. Szerinte az, ha visszahívja őt, az nem oldja meg a problémát, de most megígérte, hogy megteszi a műsor után. 
  • Úgy véli, az egész folyamat arról szól, hogy folyamatosan számolják fel a jogállamisági garanciákat Magyarországon. Eddig létezett a választás tisztasága, mert minden szavazókörben van ellenzéki delegált. Most súlyos probléma az, hogy olyan választás elé nézünk, amit felülírnak egy olyan folyamattal, ami semmilyen jogállamisági garanciát nem tartalmaz. 
  • A hangfelvételeket illetően elmondta: azért nem megy a rendőrségre és nem tesz feljelentést, mert korábban tett már feljelentést, és erről leszokott. A lapáttal elveréssel való fenyegetésről azt mondta, hogy egy bábjátékra utalt, és neki ez egy visszatérő szavajárása, továbbá elnézést kért már Vitézytől. Szerinte súlyos aránytévesztés van, hiszen nem azt hallgatták le, hogy „lemutyizik közbeszerzéseket”, hanem csak egy politikai pletykálkodást.
  • Olyan helyzetekben is lehallgatták őt, amikor a saját dolgozószobájában ül. Szerinte az említett beszélgetés teljesen érdektelen ahhoz képest, hogy egy fontos magyarországi közszereplőt folyamatosan, szisztematikusan lehallgatnak. 
  • Nem az újraválasztása került veszélybe, hanem a magyar jogállamiság és demokrácia maradéka. Úgy véli, ő kockázatot vállal, hiszen mindenképpen szeretne új választást, és mindenképp megtámadja a Kúriánál a döntést. 
  • Ha a fideszes intézményrendszer helybenhagyja a főpolgármesteri posztját, akkor sem fogja elfogadni ezt a jogsértő folyamatot. 
  • Ha a választást megismétlik, akkor szerinte a jelöltállítási folyamat utáni időszakot ismétlik meg. Ha ez máshogy alakul, ő akkor sem tagadja meg szövetségeseit.
  • A közgyűléssel kapcsolatban kifejtette: nem ért egyet azzal, hogy nem tudná irányítania várost ebben az új felállásban, és el tud képzelni együttműködést a Tisza Párttal vagy a Kutyapárttal. Nem gondolja, hogy a város kormányzóképtelen lenne ebben az új struktúrában. A helyzetet nem látja reménytelennek.

Vitézy Dávid péntek este, az NVI döntését követően szólal meg a Partizánon. 

Az előzmények

Mint ismert, a vasárnapi választás minden idők egyik legkiélezettebb főpolgármester-jelölti versenyét hozta. Karácsony Gergely mindössze 324 szavazattal győzte le Vitézy Dávidot. Az eredmény így nézett ki 100 százalékos feldolgozottság mellett: 

  • Karácsony Gergely – 47,53 százalék (371 466 szavazat)
  • Vitézy Dávid – 47,49 százalék (371 142 szavazat)
  • Grundtner András – 4,98 százalék (38 942 szavazat)

A történet viszont ezzel nem ért véget, Vitézy Dávidék újraszámlálást kértek, a Nemzeti Választási Bizottság ennek helyt adott. A legfrissebb fejlemény pedig az, hogy csütörtök délután egy rendkívüli sajtótájékoztatón Karácsony Gergely bejelentette: megismételt szavazást kezdeményeznek.

A főpolgármester bejelentésére időközben Vitézy Dávid is reagált, aki nemcsak riválisának, hanem a választási lebonyolító intézményeknek is nekiment posztjában. Karácsony Gergely a sajtótájékoztatóját megelőzően szintén közzétett egy hosszú posztot, amelyben négy pontban foglalta össze véleményét az újraszámlálás folyamatáról.

Időközben a főpolgármester-választás érvénytelen szavazólapjai megérkeztek a Nemzeti Választási Irodához, a MSZP pedig közleményben tudatta csütörtök este, hogy a választási folyamatba vetett bizalmat helyre kell állítani, ezt pedig úgy lehet megtenni a legvilágosabban, ha Budapest egészén megismétlésre kerül a főpolgármester-választás.

(Borítókép: Karácsony Gergely 2024. május 31-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)