Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Parlament elé kerül az állatvédők indítványa

2003.10.27. 21:01
A szükségesnél legalább ötször több, mintegy 270 ezer hiteles aláírás gyűlt össze az állatkínzás bűncselekménnyé minősítése érdekében indított aláírásgyűjtési akció során - állapította meg hétfő esti ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB).
Az aláírásokat a Belügyminisztérium központi hivatala ellenőrizte. A hivatal 2 százalékos minta alapján állapította meg, hogy a leadott 374.221 aláírás közül legkevesebb 268 ezer, legfeljebb 277 ezer lehet hiteles.

Ficzere Lajos, az OVB elnöke közölte: a népi kezdeményezésű aláírásgyűjtés eredményesnek tekinthető. A testület határozatot hozott arról, hogy az aláírásgyűjtés eredményéről tájékoztatja az Országgyűlés elnökét. A parlamentnek ezt követően napirendre kell tűznie a kérdést.

Az íven a következő állítás szerepelt: "Egyetértünk azzal, hogy az Országgyűlés módosítsa a büntető törvénykönyvről szóló 1978/IV. törvényt annak érdekében, hogy az állatkínzás bűncselekménynek minősüljön". Az aláírásgyűjtési kampányt a Tolna Megyei Állat- és Természetvédő Alapítvány kezdeményezte azt követően, hogy országos felháborodást váltott ki egy Fadd-domboriban történt kutyakínzás.

Az állatvédők azt akarják elérni, hogy az állatkínzás kerüljön be a büntető törvénykönyvbe, a jelenlegi szabályozás szerint ugyanis az állatkínzás szabálysértésnek minősül, és legfeljebb 50 ezer forintos bírság szabható ki az elkövetőkre.

Az Európai Unió legtöbb országában az állatkínzást szigorúan büntetik, így a bűncselekményért akár többéves börtönbüntetéssel is sújthatók az elkövetők.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.