Fülemülék éjszakája Budapesten

2009.05.06. 10:53

Fülemüle énekszó hallgatására invitálja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a fővárosiakat; a Fülemülék éjszakája szombaton a Margitszigeten, a Hajógyári-szigeten és a Csepel-szigeten, jövő kedden a Margitszigeten várja a természet- és zenebarátokat, a szerelmespárokat és a városi madarászokat.

Az országos eseménysorozatot a budapesti mellett több vidéki helyszínen is megrendezik májusban. Az érdeklődők a www.mme.hu honlapon megtalálhatják a pontos időpontokat és helyszíneket.

Az egyesület tájékoztatása szerint a helyszíneken az MME szakemberei segítenek eligazodni az éjszaka hangjai között. Aki pár percig csendben sétál vagy üldögél egy padon, varázslatos élménnyel gazdagodhat.

A fülemüle egész Európában védett faj, Magyarországon 10 000 forint a természetvédelmi értéke. Igen ritkán kerülnek szem elé, az udvarló hímek kórusa azonban betölti a májusi éjszakákat. A fülemüle gégéje 4 különböző hangot tud kiadni egyszerre, így a madár változatos dallamvilágában zenei szempontból tökéletes akkordokat is énekel.

A hímeket már sok helyen lehet hallani területvédő és nászi dallamok éneklése közben az erdőszéleken, a bokrosokban, a városi parkokban és temetőkben. A múlt héten egy ritkább rokonát, a tőlünk északabbra költő nagy fülemülét (Luscinia luscinia) is hallották dalolás közben a Csepel-szigeten, a soroksári Dunánál; a madár feltehetően vonulásban volt költőhelye felé.

A Fülemülék éjszakáját negyedik alkalommal rendezik meg, a program mindig 18 órakor kezdődik; a szervezők azt javasolják, hogy minden résztvevő öltözzön melegen, és vigyen magával zseblámpát.
A Csillagászat Nemzetközi Évéhez kapcsolódva számos városi helyszínen a csillagos ég rejtelmeinek és látványosságainak megfigyelése is szórakoztatja a közönséget a Magyar Csillagász Egyesület szakembereinek jóvoltából.