150 millió külső szakértőkre Zuglóban

2009.05.15. 11:42
A 14 milliós szolgálati autó mellett napi gyakorisággal előfordul egy-egy tízezer forintos taxiút.

Mintegy 150 millió forintot költött az elmúlt évben megbízási szerződésekre, szakértőkre a zuglói önkormányzat, derül ki az egyik helyi ellenzéki képviselő összesítéséből, amelyet eljuttatott az Indexhez.

Rátonyi Gábor fideszes politikus, korábbi polgármester szerint idén a válság ellenére is folytatódik a tendencia: szakértői és megbízási szerződésekre 132 millió forintot költött a kerület. Weinek Leonárd SZDSZ-es polgármester szerint a zuglói önkormányzat a hatályos jogszabályok szerint fejlődik és működik.

Rátonyi szerint Zugló tavaly 16 jogásszal, illetve jogi szakértővel szerződött, miközben jogi irodát is működtet az önkormányzat felkészült jogászokat alkalmazva. A jogi iroda négy jogászt foglalkoztat, és még számos szakjogász dolgozik 292 fős polgármesteri hivatalban. A szerződések megkötése jelenleg Weinek Leonárd, 2006-ban megválasztott SZDSZ-es polgármester jogköre, az előző ciklusban a pénzügyi bizottság jóváhagyása nélkül egyetlen szerződés sem léphetett érvénybe.

Rátonyi szerint pazarló a polgármester szolgálati autójára 2007-ben kötött bérleti szerződés is: a VW Passat kombi személygépkocsi használatáért havi 336 ezer forintot fizet az önkormányzat, mely a ciklus végére 14 milliót meghaladó összeget jelent. A szerződésből az is kiderül, hogy míg mások esetében a bérelt autók szerviz és biztosítási költségeit a bérbeadó cég fizeti, addig ebben az esetben a polgármesteri hivatalra hárul ez az összeg is. A korábbi ciklusban a polgármester egy 2 évesen vett Opel Vectrát használt.

A képviselő szerint Weinek Leonárd a szolgálati autó mellett rendkívül sok, mintegy 400 darab taxicsekket használt fel az elmúlt 15 hónapban. Az önkormányzat az adatok szerint 2008-ban közel 4 millió Ft értékű taxi szolgáltatást vett igénybe és 2009 első két hónapjában pedig 420 ezer forintot fizetett érte. Ez átlagosan 11 ezer forintos utakat jelent, amelyből szinte minden napra esett egy. A jegyző tájékoztatása szerint a taxicsekket csak a polgármester, illetve az alpolgármesterek írhatják alá (de nem csak ők használhatják fel).

Az Index megkereste Weinek Leonárd polgármestert, aki a következőket nyilatkozta a témában: „Rátonyi Gábor úr csúsztatásoktól és tárgyi tévedésektől nem mentes megnyilvánulása elgondolkodtató. Az önkormányzat teljes tevékenyégéhez hasonlóan, az önkormányzat és a polgármesteri hivatal, ezen belül a vezetők és frakciók működését és szabályait is folyamatosan megismerhette az elmúlt időszakban a rendszeres beszámolók, a költségvetés bizottsági és testületi tárgyalásai során.”

A polgármester válasza szerint az is elgondolkodtató, hogy Rátonyi éppen most tartotta fontosnak a figyelemfelhívást ebben a formában és tartalommal. Hozzátette: „szeretném ezúton is kifejezni elkötelezettségemet, hogy a jövőben is mindent meg kívánok tenni a zuglói önkormányzat a hatályos jogszabályok szerinti fejlődése és működése érdekében, amelyhez minden együttműködést, segítséget köszönettel veszek.”