Nem biztos, hogy lesz mesterséges dugó

2009.05.21. 20:51 Módosítva: 2009.05.21. 20:51

Politikai támogatás híján nagyon kicsi az esélye, hogy ezen a nyáron meg lehessen tartani a forgalomkorlátozási kísérletet, nyilatkozta csütörtökön kora este az ügyet felkaroló SZDSZ-es Ikvai-Szabó Imre, Budapest főpolgármester-helyettese.

"Előrelátható volt, hogy az ügy nem kap politikai támogatást, de ettől függetlenül az előterjesztés elkészül a főpolgármesteri kabinetnek, amiben bemutatom az alapvető elképzelést és a felmerült érveket és ellenérveket" - mondta az SZDSZ-es politikus.

Hozzátette, ettől még a probléma létezik, ezért mindenkinek a felelőssége, hogy végigvigyék, és politikai döntés legyen róla. Elmondta, kidolgozatlan formában került a nyilvánosság elé az elképzelés, ezért is mutatja be a kabinetnek a teljes anyagot.

Ikvai-Szabó Imre keddi sajtótájékoztatóján ismertette azt a tervet, mely szerint több budapesti fő közlekedési utat, így a Rákóczi utat, a pesti alsó rakpartot, az Üllői út egy részét, a József Attila utcát és a Bajcsy-Zsilinszky utat részlegesen lezárnák. A lezárt sávokból bicikliutat, buszsávot, vagy egyes helyeken parkolókat alakítanának ki. A főváros így szeretné tesztelni forgalomcsökkentési terveit.

Szakmai szervezetek és politikusok is tiltakoztak a július 4-e és augusztus 2-a közötti időszakra tervezett kísérlet ellen; Lakos Imre, a főváros közlekedési tanácsnoka szerint a terv minden ésszerűséget és szakmaiságot nélkülöz, és mint a szakmai bizottság elnöke elhatárolódik ettől az "agyrémtől, íróasztalötlettől".

A Magyar Autóklub jogi és érdekvédelmi bizottságának elnöke, Kovács Kázmér elhibázottnak nevezte a tervezet, mert nem ad megfelelő alternatívát az autósoknak. A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szerint a Belváros forgalmának csökkentésére a megoldást a Bajcsy-Zsilinszky és a Rákóczi úti villamossínek visszaépítése jelenti.