Átadják a kerületnek a Budai Parkszínpadot

2009.06.15. 21:30 Módosítva: 2009.06.15. 21:30

A Budai Parkszínpad átadását javasolta hétfőn a XI. kerületi önkormányzatnak a főpolgármesteri kabinet, döntést ez ügyben a fővárosi közgyűlés hoz a hó végén, mondta Horváth Csaba főpolgármester-helyettes.

Az Index korábban többször beszámolt a létesítmény körüli áldatlan állapotokról.

Tájékoztatása szerint a parkszínpadot, amely leromlott állapota miatt évek óta nem működik, a kerület parkosítani kívánja. Támogatta a városvezetés azt is, hogy a Szabad Tér Színház Kht. kulturális célra hasznosítsa a jövőben a margitszigeti víztornyot - jegyezte meg a szocialista politikus.

Hozzátette, hogy a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő víztoronyra a Fővárosi Vízművek Rt.-vel kötött üzemeltetési szerződést még 2000-ben felmondta a főváros. A cég által kötött bérleti szerződéssel kapcsolatos viták máig nem zárultak le, a bírósági eljárás következő fordulója a jövő héten lesz.

Az ülés résztvevői elmondták azt is, hogy a kabinet támogatta a Budapest Gyógyfürdői Zrt.-nek a II. kerületi Malomtó turisztikai célú fejlesztésére vonatkozó elképzelését. A kiemelt természetvédelmi jelentőséggel bíró Molnár János-barlangot látogathatóvá tennék a turisták számára, akik a későbbiekben egy fürdőmúzeumot is megtekinthetnék.

Az egykori török fürdő épületét műemléki jelleggel helyreállítanák, s abban konferenciaterem, több iroda, kilátóterasz, ásványvízbár és bolt is létesülne az első ütemben. Ugyancsak az első szakaszban kialakítanák annak a lehetőségét, hogy a 27 fokos hévizes tóban térítésért búvárkodni lehessen.

A második ütemben étterem, fürdőmúzeum és egy barlangászattal foglalkozó szakkönyvtár létesülne. A projekt költsége 800 millió forint, aminek 90 százalékát európai uniós támogatásból remélik. A fejlesztéshez szükséges 80 millió forintos önrészt a gyógyfürdő cégnek kell biztosítania, csakúgy, mint az előkészítés mintegy 30 millió forintos költségét.

A kabinet támogatta azt a Bojár Iván András (SZDSZ) tanácsnok által szorgalmazott javaslatot, hogy az önkormányzat költségvetésének tartalékából 280 millió forintot falfirka-mentesítésre, 24 milliót pedig illegális plakátok eltávolítására költsenek.