Kerékpárútpénzből újítják fel a Margit hidat

2009.06.22. 14:25

A korábban felmerült elképzelésekkel szemben mégsem az 1-es és a 3-as villamos továbbépítésének elhalasztásával biztosítaná a Margit híd felújítására a pénzt a főváros. A főpolgármesteri kabinet hétfői ülésén azt a megoldást támogatta, hogy a következő két évre tervezett hídfelújítási keretet csoportosítsák át a Margit hídi munkákra.

Emellett elhalasztják az M5-ös autópálya egyik fővárosi bevezető szakaszának átépítését és a kerékpárutak fejlesztésére elkülönített önkormányzati források egy részét európai uniós támogatásokkal váltják ki - tájékoztatott közleményében a főváros.

A Margit híd felújítására a tartalékkal együtt 14,8 milliárd forintot terveztek, ám a kivitelezői tenderen ezt az összeget jelentősen meghaladó árajánlatok érkeztek. Így a becslések szerint még körülbelül 17,1 milliárd forintot kell előteremtenie a fővárosnak.

A főpolgármesteri kabinet egyetértett abban, hogy a híd felújítása nem halasztható és várhatóan az új közbeszerzési eljárás kiírása sem hozna olcsóbb ajánlatot, viszont hosszú időre eltolná a híd rekonstrukciójának kezdetét.

A kabinet álláspontja szerint a többletköltségeket három forrásból biztosítaná a főváros. Egyrészt későbbre halasztanák az M5-ös és az Ipacsfa utca közötti közútfejlesztést. Ez a közlemény szerint azért is indokolt, mert a szükséges területek megszerzése is elhúzódik, így a munka még évekig nem indulhatna el.

A projekt halasztásából 1,6 milliárd forint szabadul fel. Másrészt a kerékpárutak fejlesztésére elkülönített fővárosi pénzek egy részét európai uniós támogatásokkal váltják ki. Idén várhatóan uniós pályázatokból több mint 2 milliárd forint érkezik majd kerékpárutak építésére, felújítására a fővároshoz, így a betervezett kerékpárút-fejlesztések nem maradnak el, de 2,3 milliárd forint felszabadul a fővárosi költségvetésben.

A legjelentősebb tételt a fővárosi büdzsé hídfelújítási kerete jelentené. A következő két évre 14,2 milliárd forintot tervezett az önkormányzat hídfelújítási feladatokra. A közlemény szerint ebből az összegből 1 milliárd forint az, ami mindenképpen szükséges, a következő két év egyéb híd- és felüljáró felújításai műszaki szempontból halaszthatóak. A kabinet ezért azt javasolja a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy 13,2 milliárd forintot a Margit híd felújítására fordítsanak.

A három részből összesen több mint 17 milliárd forint biztosítható a Margit híd munkálataihoz. A már meglévő, 6 milliárd forintos uniós támogatással, valamint a fővárosi költségvetésben eredetileg tervezett 7 milliárd forinttal együtt így megvan a pénz a Margit híd felújítására.

A Főpolgármesteri Kabinet által támogatott lehetőség egyik legfontosabb előnye, hogy nem kell sem elhalasztani, sem leállítani az 1-es és 3-as villamos fejlesztését, így a már elnyert 33 milliárd forintos uniós támogatást fel tudja használni a főváros. A városvezetés a közgyűlésnek a fenti alternatíva elfogadását - vagy az alternatíva elvetését, azaz a felújítás elhalasztását - javasolja. Ez utóbbit azonban a városvezetés nem támogatja - áll a közleményben.