Még ezer lámpaoszlopot kell cserélni

2009.06.23. 17:01

Válaszolt Horváth Lajos, a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. korábbi cikkünkre, amelyben azt firtattuk, mit keres a Sibrik Miklós úti felüljárón két, egy méter magasságban elfűrészelt közvilágítási lámpaoszlop.

Eszerint a Margit hídi oszlopdőlést követően a cég megkezdte valamennyi budapesti közvilágítási lámpaoszlop átvizsgálását, ami nemrég fejeződött be. Az átvizsgált 47 ezer fémoszlopból kétezret találtak, amit cserélni kellett, ebből ezret cseréltek, ezer még hátra van. A Sibrik felüljárón két hónapja csonkolt két lámpa a cég szerint nem igényelt azonnali pótlást.

Horváth Lajos elmondta, hogy az ellenőrzések során három kategóriába sorolták az oszlopokat. Az első kategória: az azonnali csere szükségessége, az élet- és balesetveszély megelőzése. Ebben az esetben az oszlopot a vizsgálatot követően azonnal eltávolították és megrendelték a cseréjét, melyet néhány napon belül el is végeztek.

Az igazgató hozzátette: a mai napig valamennyi fémoszlop vizsgálata megtörtént. A vizsgálatok eredményeként körülbelül ezer oszlopot kellett azonnal cserélni, további ezer cseréjét idén elvégezik. Az oszlopoknak néhány százaléka tartozott az azonnali cserélendő kategóriájába.

Horváth Lajos elmondta, hogy idén az oszlopok ellenőrzésére és cseréjére várhatóan 300 millió forintot költ a társaság. A közterületeken lévő oszlopcseréket közbeszerzési pályázat alapján kiválasztott kivitelező végzi. Az egyedi műszaki megoldásokat igénylő munkafeladatok esetében (mint például a Sibrik Miklós úti felüljárónál) külön pályázatot kell kiírni a konkrét feladat meghatározásával.

A hiányzó kandeláberajtók esetében, minden bejelentett, illetve fellelt hiányosság pótlásáról azonnal intézkednek. A kandeláberajtók rongálói, tolvajai évente közel 20 millió forint kárt okoznak.