Rendőri készültség a fővárosban

2009.07.04. 11:58 Módosítva: 2009.07.04. 15:45

Autóval át lehet hajtani, és a buszok is járnak, de a gyalogosok elől lezárták az Erzsébet hidat a szombaton. A korlátozás oka feltehetően a hídfoglalás hetedik évfordulója.

A BRFK Kommunikációs Osztályán viszont kizárólag annyit közöltek, hogy "fokozott ellenőrzést rendeltek el a főváros területére". Ez azt jelenti, hogy a rendőrök igazoltathatnak, átvizsgálhatják a gyanúsnak tűnők ruháját és autóját, a közbiztonságra veszélyes eszközöket pedig lefoglalhatják.

Emellett délután öt órától a Szabadság térre hirdettek tüntetést Budaházy György szimpatizánsai és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom a Magyar Gárda Egyesület feloszlatása miatt. A demonstrációt a rendőrség nem engedélyezte, és azt ígérték, hogy fel fognak lépni a tüntetők ellen. A térre vezető utcákat és a Szovjet emlékművet délelőttre kordonokkal zárták le, de még nyitva vannak a rácsok, és beengedik az autókat.

"A BRFK a rendezvényt nem tiltotta meg, de nem is tudta tudomásul venni - nyilatkozta még pénteken este Tafferner Éva, a BRFK szóvivője. - Egy közigazgatási eljárási végzésben kimondta saját hatáskörének hiányát, tekintettel arra, hogy a Szabadság tér abban az időpontban nem minősül közterületnek. Oda ugyanis egy kulturális rendezvényt jelentettek be már korábban, ez pedig nem esik a gyülekezési törvény hatálya alá."

Szombaton délelőtt érkezett bejelentés a BRFK-ra egy magánszemélytől a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom nevében, miszerint a szervezet demonstrációt akar tartani a Bazilikánál. A BRFK a rendezvény megjelölt helyszínen és időpontban történő megtartását a gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. törvény 8. paragrafus 1. bekezdésében kapott felhatalmazás alapján megtiltja, olvasható a közleményben.

A törvény említett pontja szerint: "ha a bejelentéshez kötött rendezvény megtartása a népképviseleti szervek vagy a bíróságok zavartalan működését súlyosan veszélyeztetné, vagy ha a közlekedés más útvonalon nem biztosítható, a rendőrség a bejelentésnek a hatósághoz való beérkezésétől számított 48 órán belül a rendezvénynek a bejelentésben megjelölt helyszínen, vagy időben való megtartását megtilthatja".

Közben Budaházy György, akit tavaly decemberben harminc nap közmunkára ítéltek a 2002-es hídfoglalás miatt, előzetes letartóztatásban van. Országgyűlési képviselők elleni támadások szervezésével és terrorcselekménnyel is gyanúsítják.