Vizsgálják a vadászgépek fővárosi repülését

2009.07.13. 13:07 Módosítva: 2009.07.13. 13:21

Két vadászgép repült el dél körül alacsonyan Budapest fölött, riadalmat keltve több járókelőben. A hatalmas zajra többen kiszaladtak az utcára a házakból. A Honvédelmi Minisztérium sajtóirodáján az Index kérdésére azt mondták: nincs szó különleges eseményről. A pilóták előre tervezett feladatot hajtottak végre, amely a kiképzési tervükben szerepel.

Fotó: Fazekas T. Dániel
Fotó: Fazekas T. Dániel

Megvizsgálja a hatóság a hétfőn Budapest felett végrehajtott kiképzési repülés körülményeit, mondta Arnold Ferenc, a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Igazgatóságának helyettes vezetője az MTI-nek hétfőn annak kapcsán, hogy a honvédségi gyakorlat miatt számos lakossági bejelentés érkezett.

A kiképzési repüléshez nem kell a hatóság engedélye - közölte Arnold Ferenc, hozzátéve, hogy minden ilyen felszállás repülési terv alapján történik. A hatóság közigazgatási eljárásban vizsgálja az esetet - mondta az igazgatóhelyettes, hozzáfűzve, hogy a laikus számára megtévesztő lehet a gépek repülési magassága, de annak ellenőrzésére vannak megfelelő információk.

A Honvédelmi Minisztérium azt közölte, hogy hétfőn délelőtt - Budapest légterét érintve - egy MiG-29 Fulcrum és egy Gripen vadászrepülőgép kiképzési repülést hajtott végre, "amelynek keretében a pilóta-bajtársak tisztelegtek Németh Gábor alezredesnek, a Dongó század első parancsnokának emléke előtt", akit hétfőn helyeztek végső nyugalomra a Fiumei úti temetőben.

"A géppár a jóváhagyott repülési tervnek megfelelően – a polgári légi irányítással egyeztetve és folyamatosan koordinálva – a lakott területek felett engedélyezett magasságon, szabályos módon repült" - olvasható a közleményben.