Halasztaná a csendrendeletet a Terézváros

2009.07.29. 16:04 Módosítva: 2009.07.29. 17:39

Rendelet lesz, de nem a mostani, amíg az új szabályozás elkészül, megoldják, hogy ne kelljen bezárni este tíz órakor a terézvárosi üzleteknek és vendéglátóhelyeknek - nagyjából így összegezhető az a több részletkérdést is nyitva hagyó megállapodás, melyre mai egyeztetésén jutott a VI. kerületi önkormányzat a lakók, a kereskedelmi kamara és a vendéglátósok képviselőivel.

Az október végén esedékes testületi ülésén dönthet a terézvárosi képviselőtestület arról az új rendeletről, mely a kerületi üzletek és vendéglátóhelyek nyitvatartását szabályozza. Ez az eredménye a szerdai, a kerület közleménye szerint maratonira nyúlt, de kompromiszumot hozó egyeztetésnek.

A szerdai tárgyalások eredménye szerint a vendéglátósok képviselői szeptember 15-ig küldik el javaslataikat az önkormányzatnak, illetve kidolgoznak egy etikai kódexet is. Az önkormányzat közleménye szerint "egy-egy szakma tagjainak önmaguk közül kell kivetniük a problémás szereplőket". Ezzel kapcsolatban Városi Péter, a Liszt Ferenc téri szórakozóhelyeket összefogó Broadway Egyesület vezetője úgy fogalmazott: készek az etikai kódex előkészítésére, illetve javaslatokat is megfogalmaznak az önkormányzatnak a problémák kezelésére. Ugyanakkor szerinte azok tényleges megoldása a hatóságok feladata, a vendéglátósok tapasztalataikkal tudják segíteni őket, de nem várható el tőlük, hogy kerület különböző részein felmerülő problémákat ismerjék, illetve azok felelősévé egyes helyeket nyilvánítsanak.

A megállapodás szerint menetrendben október végén dönt az önkormányzat az új rendeletről, ez az őszi időszakban a negyedik testületi ülés lesz, beleértve a szeptember 10-i rendkívüli ülést is. Ez utóbbi jelentőségét az adja, hogy így legkorábban akkor tolhatja el a testület a rendelet hatályba lépését. Kérdésünkre, hogy így mi várható szeptember 1. és 10. között, amikor is a tiltás elvileg él, Róna András, a szórakozóhelyeket képviselő jogász azt mondta: moratóriumban állapodtak meg az önkormányzattal a köztes napokra, annak módját, hogy ezt jogilag hogyan oldják meg pontosan, még keresik.

Az előzményekről: a kerület képviselő testülete június végén fogadta el az a rendeletet, mely szerint szeptember elseje, a rendelet hatálybalépése után a Terézvárosban csak azok az üzletek (ideértve minden boltot vagy akár filmkölcsönzőt) és vendéglátóhelyek tarthatnak nyitva este tíz óra után, melyek beszerzik ehhez az érintett ház lakóinak kétharmadának támogatását.

A leginkább érintett vendéglátósok egyöntetű véleménye szerint ez a pesti Brodwayként vagy Sohóként emlegett, turisztikai szempontból is jelentős vonzerővel bíró szórakozónegyed végét jelentené. A tiltakozások nyomán már a rendeletet benyújtó Kékesi Tibor szocialista képviselő is úgy vélte, nincs kőbe vésbe az előzetes egyeztetés nélkül elfogadott jogszabály, az azt megszavazó Fidesz képviselői pedig szintén jelezték módosítási hajlandóságukat.