Egy hét múlva lezárják a Margit hidat

2009.08.14. 14:50

A Margit híd felújítása augusztus 21-én kezdődik és várhatóan 2011-ben fejeződik be, áll a főpolgármesteri hivatal közleményében. A tervek szerint a hidat az autósközlekedés elől 2010 őszéig kell lezárni.

A híd újjáépítése radikálisan megváltoztatja Budapest forgalmát, ezért kérik a közlekedőket, hogy aki teheti, gépkocsi helyett a közösségi közlekedést részesítse előnyben illetve használja az alternatív útvonalakat.

Az útvonalválasztást tájékoztató táblák kihelyezésével és naprakész információkkal is segíti a fővárosi Önkormányzat, ám számos forgalomtechnikai beavatkozásra is szükség van. A fővárosi szakemberek több mint 40 jelzőlámpás kereszteződésen hangolják át úgy a közlekedési lámpákat, hogy azok alkalmazkodjanak a híd lezárása okozta új forgalmi helyzethez.

A Margit híd mindkét hídfőjének környezetében teljesen új forgalmi rend lép majd életbe. Akik messziről közelítenek a Margit híd felé, a távolabbi hidakat (M0-ás autópálya hídjai, Petőfi híd, Lágymányosi híd) használva kerülhetik el a belvárosi torlódásokat.

A közelebbről közlekedők a felújítás alatt északi irányban az Árpád híd, déli irányban pedig kisebb részben a Lánchíd, nagyobb részben az Erzsébet híd segítségével kelhetnek át a Dunán. Akik a Margit híd környékén járnak, a pesti oldalon a Nyugati térnél fordulhatnak az Árpád híd irányába, a Váci úton. Ez kisebb szegély- és jelzőlámpa-korrekciókat tesz szükségessé a forgalom optimalizálása érdekében.

Budán, a Széna téren, a Batthyány téren és az Üstökös utcában szintén kisebb szegély- és jelzőlámpa korrekciók lesznek, ám ezen a környéken komolyabb forgalomtechnikai beavatkozások is szükségesek.

A Margit körúton haladók a Bem József utcán juthatnak el a budai rakpartra. Abban az esetben, ha csak a Margit híd előtt észlelik a felújítási munkálatokat, a Török utca – Üstökös utca útvonalon lehetőségük lesz eljutni a rakpartra, hogy az Árpád híd felé haladhassanak. Ehhez szükséges a Török utca kétirányúsítása, valamint egy új jelzőlámpás csomópont kialakítása a Frankel Leó utca és az Üstökös utca kereszteződésében, amely az Árpád híd felé haladó forgalmat szabályozza.

Az Erzsébet híd és az Árpád híd becslések szerint a Margit híd forgalmának 30-40 százalékát veszi át. A megnövekedő forgalom kezelése érdekében az Árpád híd mindkét hídfőjénél jelentős változtatásokat hajtanak végre.

Az Árpád híd pesti oldalán a Váci út Róbert Károly körút csomópontban várható torlódások mérséklése érdekében szegélykorrekcióval kettőről három sávosra növelik a Váci utat, ezzel növelve az út áteresztőképességét.

A budai oldalon a Szentendrei út és a Pacsirtamező utca Árpád hídra vezető sávelosztása megcserélődik az utóbbi javára (1-2), így a Margit híd irányából érkezők kisebb torlódásra számíthatnak, mivel az északról jövők már a Megyeri hidat is igénybe vehetik.

A Margit híd hosszában kettéválasztva két ütemben épül át, hogy a közösségi közlekedés járművei mindig áthaladhassanak. Ez azt jelenti, hogy az építési forgalmon kívül csak a villamosok és az őket esetenként pótló, valamint a menetrend szerint közlekedő BKV autóbuszok haladhatnak át (kivétel: mozgássérült jelzésű közösségi közlekedés, megkülönböztető jelzésű járművek). Tekintettel az építkezés szűk keresztmetszetére és az ideiglenes vágányokra, a megengedett maximális sebesség 10 km/h. A felújítás idején a fokozott balesetveszély miatt a szigeti szárnyhídnál lévő megálló nem üzemel. A gyalogos forgalom zavartalanul haladhat a déli járdán, a kerékpárosok pedig a KRESZ szabályai szerint tolhatják át biciklijüket.

A közlekedés a Margit hídon ideiglenesen háromszor módosul majd a felújítás alatt. A felújítás két ütemének elején egy-egy hétvégét vesz igénybe az ideiglenes vágányzóna és felsővezeték átkötése, ekkor a hídon nem haladhatnak át villamosok (ehelyett a Szent István körúton kialakítandó végállomásig közlekednek). 2010-ben pedig a két hídfél összeillesztésekor a Margit hidat két hétre teljesen lezárják a forgalom elől.

Megvizsgálták azt a lehetőséget is, hogy az Árpád hídon a villamossínekre terelik a gépjármű forgalmat. Erre egyelőre azért nincsen mód, mert a hídon a villamossínek úgy épültek ki, hogy gumikerekes járművek nem tudnak rajtuk közlekedni. A szakemberek folyamatosan vizsgálják az újabb és újabb lehetőségeket hogy mivel lehetne enyhíteni a Margit híd lezárásával felmerülő forgalmi nehézségeken.