2024. július 2. 18:00
Románia 0
Hollandia 3
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00 ÉLŐ
Ausztria 0
Törökország 1

Átment a fővároson a szakadárok terve

2009.08.27. 13:40

A fővárosi közgyűlés csütörtök délelőtt megszavazta, hogy a város gazdasági társaságainak vezetőiről az összes képviselő szavazhasson.

Ezt két Demszky Gáborral szembeforduló SZDSZ-es és három MDF-es képviselő kezdeményezte, de végül maga Demszky is a javaslat mellé állt. Ezzel a biztos MSZP-SZDSZ-es többségű gazdasági bizottság gyengült, és az ingatag többségű közgyűlés megerősödött.

Hagyó bebicegettFotó: Huszti István
Hagyó bebicegett
Fotó: Huszti István

Budapest gazdasági társaságainak vezetőit ezentúl ismét a fővárosi közgyűlés választja meg. Az utóbbi időben ez a jogkör a testület gazdasági bizottságához került, ahol az MSZP-SZDSZ koalíciónak sokkal kényelmesebb többsége van, mint magában a közgyűlésben. Utóbbi testületben csak egy fővel erősebb a baloldal, ráadásul az MSZP és az SZDSZ frakción belüli, egyre súlyosabb viták okozhatnak nehézségeket fontos szavazásokkor.

A szakadárok
A szakadárok

A közgyűlés jogainak erősítését a bizottság rovására két SZDSZ-es (Bőhm András és Lakos Imre) és három MDF-es képviselő kezdeményezte. A két szabad demokrata ezzel Demszky Gábornak, befolyásos tanácsadójának, Mesterházy Ernőnek, illetve az egyik szocialista főpolgármester-helyettesnek, Hagyó Miklósnak üzent hadat.

A gazdasági bizottságban ugyanis szerintük e három ember akarata korlátlanul érvényesült, és a bizottság által megszavazott kinevezések az ő titkos alkujaikon alapultak. A bizottság olyan fontos tisztségviselőkről dönthetett mint például a BKV vezetője. Mostantól a közgyűlés válthat vezetőt a cég élén, ha akar.

Mivel a gazdasági bizottság meggyengítéséről szóló javaslat a Fidesz támogatásával biztosan átment volna a közgyűlésen, végül maga Demszky Gábor főpolgármester is mellé állt. Így az összes képviselő megszavazta a javaslatot.

02

Demszky elérte viszont, hogy a beterjesztő SZDSZ-es és MDF-es képviselők vonják vissza azt a javaslatukat, hogy ha a főpolgármester, vagy valamelyik helyettese tizenöt percig távol van az üléstől, akkor a korelnök vehesse át az ülés vezetését, és folytatódhasson a vita. Ezt eredetileg azért akarták, mert Demszky és helyettesei szerintük rendszeres eltűnéseikkel akadályozták kényes témák megvitatását.

Nem ment át a csütörtöki ülésen a Fidesz frakciót vezető Tarlós István javaslata sem. Ő a gazdasági bizottság mellett a kiemelt fejlesztésekről döntő bizottság hatásköreit is a közgyűlésnek adta volna és a többi bizottság hatásköreit pedig áttekintésre javasolta.

12

A bizottsági jogok csorbításáról szóló vitában az érintett gazdasági bizottság szocialista elnöke, Somlyódi Csaba azt mondta, hogy a javaslat mögött politikai szándék, politikai érdekek érvényesítése húzódik és méltatta a bizottságban dolgozók eddigi áldozatos munkáját. Kijelentette: be kellene fejezni a mókusvakítást. Ugyanakkor végül ő is megszavazta a határozatot.

György István fideszes képviselő a vitában arról beszélt, hogy szerinte megbukott a modell, ami lehetővé tette, hogy a gazdasági bizottság biztos koalíciós többséggel, sokszor a nyilvánosság elkerülésével döntött fontos ügyekben.