Rokkantnyugdíjast vert át a csepeli MSZP-s

2009.10.14. 14:40 Módosítva: 2009.10.14. 15:42

Lemondásra szólított fel a Fidesz három csepeli MSZP-s politikust szerdán egy olyan ügy miatt, amelyben egy csepeli nyugdíjast ért anyagi és egészségügyi kár. Gulyás G. Gábor ügyvéd, csepeli MSZP-s önkormányzati képviselő 2004-ben a nyugdíjasnak megítélt 200 ezer forint kártérítést saját számlájára utaltatta. Amikor a pénzt vissza kellett fizetni, az összeget a rokkantnyugdíjas számlájáról vonták le.

Egy csepeli nyugdíjas 2004-ben megbízta Gulyás G. Gábor ügyvédet, kerületi szocialista képviselőt egy személyiségi jogi perrel, amelyet az ügyvéd másodfokon meg is nyert. A bíróság 200 ezer forint kértérítést ítélt meg a nyugdíjasnak.

A csepel.info részletes beszámolója, és az ott ismertetett dokumentumok szerint az ügyvéd 2004 novemberében maga kérte a pervesztes féltől, hogy a megítélt 200 ezer forintot ne a letéti számlájára, hanem a pénzkezelés szabályait megszegve saját, személyes bankszámlájára utalják át. Az ügyvédnek több köztartozása volt, így a beérkező pénzt az APEH inkasszóval le is emelte az ügyvéd számlájáról.

Gulyás: hibáztam, megkaptam a büntetésem

Gulyás Gábor az ügyről 2009. május 7-én honlapján azt írta: munkatársnője tévedésből nem a letéti számlaszámot, hanem személyes bankszámlaszámát adta meg. "Az utalás 2004. októberében történt meg , a pénzt az APEH 2004 decemberében inkasszózta le (persze , erről sem értesítettek előre...). Gondolom, az látszik , hogy egy sikkasztó nem hagyná a pénzt ennyi ideig a számlán. Mivel a megítélt összeget - tévesen - a letéti számlámra vártam, tényleg azt állítottam a károsultnak, hogy nem jött meg a számlámra a pénz (de nem találtam különösnek, hiszen az ítélet nem volt jogerős). Mikor először megkeresett a károsult , én elmentem hozzá és beszéltem vele. A banknál hiába kértem számlakimutatást, nem tudták kiadni, mert akkor volt átépítés alatt, nem tudtam semmit az utalás időpontjáról, nagyságáról.

"Régi csepeli család tagjaként (...), szocialistaként és képviselőként , emberként sem tennném meg, hogy bárkinek is szánt szándékkel kárt okozzak. Hibáztam (még ha nem is közvetlenül én, de a munkatársam hibájáért is nekem kell vállalni a felelősséget), amiért megkaptam a büntetésemet."

Az ügyvéd a nyugdíjasnak nem tett említést arról, hogy a vesztes fél már megfizette a kártérítést. Azt sem közölte, hogy a per nem ért véget, mert az alperes felülvizsgálatot kért. A Legfelsőbb Bíróság 2005 márciusában megsemmisítette a korábbi, nyugdíjasnak kedvező döntést, ami alapján vissza kellett fizetni a 200 ezer forintot. Amikor az alperes felszólította a nyugdíjast, hogy fizesse vissza a pénzt, értetlenkedve kérdezett rá erre az ügyvédjénél, de Gulyás G. Gábor azt mondta, ne foglalkozzon a dologgal.

A nyugdíjas akkor döbbent meg, amikor 2007-ben ellene kezdeményeztek végrehajtást, és az ő rokkantnyugdíjából kezdték el levonni a pénzt, holott a 200 ezer forint hozzá soha nem érkezett meg. A férfi ezután hiába probálta meg elérni ügyvédjét.

A folyamatos pénzlevonások miatt az idős embernek havi 14-18 ezer forintja maradt, így a szív-, érszűkület, és cukorbetegsége miatti diétás étrendjét sem tudta betartani, emiatt egészsége jelentősen megromlott.

A nyugdíjas többször szólította fel az ügyvédet, hogy fizesse ki a pénzt, de választ nem kapott. Ezután Tóth Mihálytól, Csepel MSZP-s polgármesterétől kért segítséget, mert azt gondolta, mégiscsak ő a szocialista önkormányzati képviselő főnöke. Gulyás G. Gábor ekkor felkereste az idős embert, de elnézést nem kért tőle a történtekért.

Végül a nyugdíjas polgári pert indított és feljelentést tett. A bíróság 2008 márciusában megállapította a sikkasztás tényét, de a bűncselekmény időközben elévült. A polgári perben 2008. november 26-án a bíróság kötelezte Gulyás G. Gábort, hogy fizessen egykori ügyfelének 1,8 millió forint kártésítést (az idős ember maradandó egészségügyi károsodása miatt). A pénzt a politikus máig nem fizette ki.

Gulyást kizárta soraiból a Budapesti Ügyvédi Kamara, mivel „szándékos fegyelmi vétséget valósított meg". Gulyás a honlapján azt állítja, hogy a fegyelmi eljárás politikai támadás volt ellene, ugyanis 2003-ban megalapították a Magyar Ügyvédek Érdekvédelmi Szervezetét.

A Fidesz-KDNP frakció a Gulyás-ügy miatt korábban többször kérdést intézett a csepeli MSZP-s polgármesterhez. A polgármester erre azt válaszolta, hogy névtelen bejelentőkkel nem foglalkozik (bár Gulyás G. Gábor és a nyugdíjas ügyét minden bizonnyal ismeri).

A csepeli Fidesz szerint az ügy miatt nemcsak Gulyás G. Gábornak, hanem Tóth Mihály polgármesternek és Avarkeszi Dezső szocialista csepeli országgyűlési képviselőnek, államtitkárnak is le kell mondania, mert "megbuktak ebben a történetben", hiszen mindannyian tudtak az ügyről, ám meg sem szólaltak, és nem hoztak semmilyen döntést, mondta Németh Szilárd a Fidesz csepeli önkormányzati és egyben parlamenti képviselője. Németh szerint Gulyás G. Gábor országos MSZP-sek politikai védelme alatt áll.

A csepeli MSZP a fideszes hiénáról

A konkrét ügyben várjuk az illetékes hatóságok jogerős döntését, és ha lesz ilyen, akkor ennek ismeretében tesszük meg a további lépéseket., közölte a csepeli MSZP elnöksége. A közlemény így fogalmaz: "Németh Szilárd bűncselekménnyel vádol egy önkormányzati képviselőt, aki ellen büntetőeljárás nem indult. Az MSZP Csepeli Szervezetét szennyezné be, pedig a saját fideszes portáján is találna épp elég koszt, mocskot, tisztázni valót."

"Az országgyűlési képviselői mandátummal történő manipulálásnak ezt a formáját a leghatározottabban visszautasítjuk. Lemondani ezért nem az MSZP választott tisztségviselőinek, hanem a Fidesz hiénájának kell. Németh Szilárd azonnal mondjon le – a hazudozásról" - olvasható a közleményben.