Marok-GPS gyalogosoknak 50 millióért

2009.11.18. 13:12

A Topolisz Kft. nyerte 50 millió forintos ajánlatával azt a pályázatot, amit gyalogos navigációs rendszer kiépítésére írt ki a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.

A pályázat a gyalogos közlekedés támogatása navigációs rendszerrel (közlekedésükben korlátozott úthasználók akadálymentes közlekedésének elősegítése), gyalogos-közösségi közlekedés összekapcsolása névre hallgatott pontosan.

A nyertes ajánlatot a rendszer kiépítésére a Topolisz Térinformatikai Stúdió Kft. nyerte, 50 millió forintért. A cég készítette és üzemelteti az útvonalterv.hu című népszerű magyarországi útvonaltervező oldalt, valamint a BKV internetes oldalán az útvonalkeresőt.

A projektről egyelőre annyit lehet tudni, hogy a budapesti gyalogosokat segítheti különböző platformokon, például interneten, mobiltelefonon, pda-n az eljutásban egy adott címtől egy másik címre. A gyalogos útvonal tartalmazza majd várhatóan a tömegközlekedési lehetőségeket is.

Külön figyelemmel lesznek a szoftver tervezésénél a mozgáskorlátozottakra is. A nekik szóló ajánlat csak olyan lehetőségeket tüntet fel, ahol akadálymentesen közlekedhetnek. Az FKF december 18, a feladat befejezési határideje után ad részletesebb információkat.

A Google térképein az autós útvonaltervezés mellett körülbelül egy éve elérhető a gyalogos és tömegközlekedési útvonaltervező is, ami Németországban, az Egyesült Államokban remekül működik is. A hazai rendszer kipróbálásánál azonban kiderült, hogy az még mindig tesztverzióban van. Külön figyelmeztetnek, hogy a használó legyen óvatos, lehetséges, hogy az ajánlott budapesti útvonal egyes szakaszain nincs járda. Tömegközlekedési opció is van, de egyelőre használhatatlan.

A GPS-alapú gyalogos navigáció nem teljesen új ötlet. A Nokia körülbelül egy éve kezdte kínálni a GPS-képes készülékek használóinak az egyhetes, ingyenes navigációs licencet, amivel Magyarországon tesztelni lehetett a mobiltelefonodba épített navigációs technikát. A szolgáltatást fizetőssé alakítanák.