Négy hónapot csúszik a Margit híd felújítása

2009.11.24. 12:34
A konkrét rekonstrukciós munka pedig meg csak éppen a napokban kezdődött meg.

A szükséges kiviteli engedélyeket a napokban jóváhagyta a közlekedési hatóság, kezdődhet a tulajdonképpeni rekonstrukció a Margit hídon, jelentette be a kivitelező cég igazgatója. Majd hozzátette, hogy az engedélyeztetés elhúzódása miatt már most négy hónap csúszásban vannak. Az ok a főváros szerint: a rendszer ilyen.

Németh Miklós, a kivitelező MH 2009 konzorciumot vezető Közgép Zrt. elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatón elmondta, hogy november 10-én a közlekedési hatóság jóváhagyta az északi hídfél kiviteli terveit. Megkezdődhet az acélelemek gyártása, néhány hét múlva érkeznek az első darabok. Elkezdődött a híd kettévágása is.

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Németh Miklós hozzátette, hogy az engedélyeztetés elhúzódása miatt azonban az átadás (amikor a forgalmat a hídra engedik) az eredeti 2010. augusztus 23-i időpont helyett december 17-re csúszott.

Temesi Attila, a fővárosi önkormányzat, Margit hídi felújítás projektmenedzsere közölte, megkapták a kivitelezőtől a módosított határidőre vonatkozó javaslatot, amit még vizsgálnak. A kötbérre vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy azzal majd akkor foglalkoznak, ha odaérnek a kérdéses dátumhoz.

01

Az Index kérdésére, miszerint, ha jobban előkészítették volna a beruházást, nem lett volna csúszás, azt válaszolta, hogy az engedélyezés rendkívül bonyolult, 68 szereplős folyamat, rengeteg akadály van elrejtve benne. Véleménye szerint a csúszásnak nem személyek a felelősei, hanem ilyen a rendszer.

Kiderült, hogy a bruttó 26,8 milliárd forintos beruházás módosított anyagát 2010 januárban küldik el az uniónak. A megváltozott tervek miatt nem aggódnak, a 6 milliárd forint uniós támogatást Temesi szerint megkapja a főváros, sőt még lehet, hogy többet is.

A főváros nem fogadja el  a kivitelező határidő módosítási kérelmét, áll abban a közleményben, amit a főpolgármesteri hivatal küldött az Indexnek. Eszerint nem módosított szerződést a fővárosi önkormányzat és a Margit híd felújítását végző  MH2009 Konzorcium, így a Margit híd forgalomba helyezésének időpontja a szerződés szerint továbbra is 2010. augusztus 23.