Növekvő cipősdoboz ellen küzd a polgármester Zuglóban

2009.12.01. 08:04

A XIV. kerület MSZP-SZDSZ- MSZDP frontja elfogadta, hogy a Bosnyák téren a korábbi terveken szereplőknél jóval nagyobb plázát húzhasson fel a lengyel Echo Investment Kft. A képviselők megelégedtek egy óriási, cipősdoboznak titulált épülettel, az eredeti, lakásos, parkos, irodaépületes városközpont-beruházás lényegében lekerült a napirendről. A polgármester kedden újraszavaztatja az előterjesztést.

Weinek Leonárd, a polgármestere kedden újratárgyaltatja a Bosnyák téri beruházás szerződésének módosítását. Az építési feltételek jelentős változtatását két hete megszavazta a testület többsége, a döntést azonban Weinek felfüggesztette, és ismételt szavazást rendelt el az ügyben.

plaz2

Ilyen volt, ilyen lett. A 2006-os, és a 2009-es terv a Bosnyák térről.

A városrész legnagyobb ingatlanügylete, a Mundo körüli ellentétek akkor kerültek felszínre a testületben, amikor a lengyel Echo Investment tavaly új tervekkel állt elő. A polgármester szerint a cég alapjaiban változtatta meg az eredeti koncepciót, amely az elfogadásakor még korántsem egyetlen homogén bevásárlóközpont-épületet tartalmazott. Weinek már tavaly ősszel plázastopot hirdetett saját kerületében, ez azonban nem sokat használt.

A cég nem tért vissza az eredeti, 2006-ban, még a szerződéskötés előtt elfogadott tervekhez, hanem kitartott a 150 ezer négyzetméteres pláza terve mellett.

A három és fél éve eladott önkormányzati területen egyetlen kapavágást sem haladt előre az építkezés, jelenleg érvényes építési engedély sincs a beruházásra, a testület elé viszont újabb javaslat került.

A szerződés módosítását Weinek korábbi párttársa, az SZDSZ-es Killik Jenő városfejlesztési tanácsnok terjesztette be. A módosítás megengedné az annak idején 4 milliárd forintért eladott telek nagyobb mértékű beépítését a cégnek, így a pláza alapterülete 180 ezer négyzetméter fölé emelkedne. A javaslat, amelyet a november 17-i ülésen az MSZP, az SZDSZ és a szociáldemokraták együttes szavazataival elfogadott a testület, lényegében mentesítené a beruházót a projekt második fázisának, azaz a közcélú épületeknek a megépítési kötelezettsége alól. Az új szerződés a pláza megépítésének végső határidejét is jelentősen kitolná, 2011 helyett 2013-ra változna.

plaz1

A beépíthetőség növelésével a nagyobb üzleti megtérülés miatt a telek értéke is növekedne. A városfejlesztési tanácsnok javaslata erre is kitért, de úgy, hogy a cég nem pénzben, hanem többek között plusz parkolók létesítésével egyenlítené ki a kerület felé a különbözetet.

Killik Jenő szerint az ügyben számára az lenne egyedül fontos, hogy végre mozduljon a beruházás. A szabad demokrata képviselő szerint ugyanis „a kerület bénázásán is múlott”, hogy évekig semmi sem történt az ügyben.

Az idő közben függetlenné vált Weinek Leonárd szerint viszont a módosítással a kerület szinte minden szerződéses követelési pozícióját elveszíti, és megengedi az Echónak, hogy azt építsen a kerület közepére, amit akar. A polgármester a helyi Fidesz-frakcióval együtt a módosítás ellen szavazott az előző ülésen, ezzel összefüggésben forrásaink szerint felmerült az is, hogy a képviselőtestületben kezdeményezik majd hivatalából való felfüggesztését.

Weinek Killik Jenővel szembe úgy véli, a szerződésmódosítás "nem gyorsítja a beruházás megkezdését". A polgármester az Indexnek azt mondta, ha elfogadják, a városközpont létrejötte távolabb kerül, mint valaha.

Az Echo honlapján több lengyelországi és romániai beruházás mellett a kereskedelmi célú építkezések között tünteti fel a Mundót. Az ismertetés határidőt nem tartalmaz, de a 150 ezer négyzetméteres pláza mellett 60 ezer négyzetméteres iroda- és önkormányzati építkezést is szerepeltet. A cégről lengyel lapok nemrég azt írták, hogy az ingatlanpiaci pangás miatt csőd fenyegeti, az Echo azonban ezt cáfolta. Legutóbbi, 2009 harmadik negyedéves jelentésében a cég azt állította, 20 százalékkal javított a tavalyi hasonló időszak bevételi eredményén.

01 02

Zugló 2006-ban kötött megállapodást a lengyel ingatlancéggel a Bosnyák tér beépítésére. Az akkori koncepció a RAS Építész Kft. szellős, parkokkal tűzdelt tervein alapult. Az Echo az önkormányzati választás előtt, még a fideszes Rátonyi Gábor polgármestersége idején vásárolta meg a 68.000 négyzetméteres alapterületű Csömöri úton lévő ingatlant azzal a kikötéssel, hogy a 40 milliárdos kerületközpont-építésnél a RAS terveit kell továbbfejlesztenie.