Leállították a letartóztatott BKV-s jogi igazgató ügyeit

2009.12.09. 14:35

A jogi osztály vezetőjét nevezték ki átmenetileg a BKV jogi igazgatójának. A letartóztatott Sz. György által kezdeményezett és felügyelt jogi ügyeket leállították. Kocsis István BKV vezér a rendőrség kérdéseire is felelhet.

Kocsis István, a BKV vezérigazgatója leállított minden olyan jogi ügyet, amit a szombaton letartóztatott jogi igaztagó, Sz. György kezdeményezett vagy felügyelt, jelentette közleményében a közlekedési vállalat.

Sz.-t a BKV rendkívüli felmondással kirúgta, helyére szerdán Tomasitz Istvánt, a jogi osztály vezetőjét nevezték ki megbízott igazgatónak.

A poszt betöltésére pályázatot írnak ki.

Sz.-t és R.-V. Krisztinát, a Budapest Airport Zrt. jogi igazgatóját hétfőn helyezte előzetes letartóztatásba a Budai Központi Kerületi Bíróság. Rajtuk kívül előzetesbe került az ügy másik két gyanúsítottja, az ötödik ellen pedig lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a bíróság.

A hatodik gyanúsítottat, a BKV informatikai igazgatóját még keresik, körözést és elfogatóparancsot adtak ki ellene.

A gyanú szerint SZ., R.-V. és az informatikai igazgató összejátszottak, és megvesztegetés fejében juttattak megbízásokat cégeknek. Az ügyben a Repulőtéri Rendőrigazgatóság, az RRI április óta, egy magánszemély bejelentése alapján nyomoz.

Az RRI korábbi közlése szerint  adatokat és bizonyítékokat talált arra, hogy a két igazgató összejátszva az ügyvédi irodáknak teljesítés címén kifizetett összeg jelentős részét jogtalan előny formájában visszakapta. Továbbá volt túlszámlázás, vagyis el nem végzett munkát is kiszámláztak az irodáknak.

Az RRI az ügyben Kocsis Istvánt, a BKV igazgatóját is meg kívánja hallgatni. Arra keresik majd a választ, hogy milyen jogköre volt Sz. Györgynek a BKV-nál, mely összeghatárokig írhatott alá szerződéseket.