Elfogadták a fővárosi költségvetést

2010.03.11. 12:02 Módosítva: 2010.03.11. 14:09
Az MSZP és az SZDSZ frakció szavazataival elfogadták a fővárosi önkormányzat idei költségvetését, amely 47 milliárd forintos hiányt tartalmaz. A szavazás után Lakos Imre és Bőhm András bejelentette: kilépnek az SZDSZ frakcióból, és független képviselőként folytatják tovább.

Az idei költségvetés fő számait Demszky Gábor főpolgármester ismertette. Eszerint a büdzsé kiadási oldala 538 milliárd 939 millió, a bevételi oldala 491 milliárd 496 millió, a hiány pedig 47 milliárd 743 millió forint.

Egy papírlap szavazott Horváth Csaba helyett

Nem tartózkodott a Fővárosi Közgyűlés üléstermében Horváth Csaba, a szocialisták képviselője, amikor az egyik szavazás alatt mégis voksoltak a gépével. Az ellentmondásra Csomós Miklós (Fidesz) hívta fel a figyelmet az ülésen. Horváth Csaba elismerte, hogy nem volt a teremben a szavazáskor, és azt a magyarázatot adta, hogy vélhetően az asztalán lévő sok papír közül valamelyik csúszott rá a szavazógombra. A helyzetet Devánszkiné Molnár Katalin, az MSZP frakcióvezető-helyettese próbálta feloldani. A szocialista képviselő azt mondta, hogy amikor hallotta, hogy szavaznak, berohant a terembe és megnyomott egy gombot, vélhetően nem a sajátját.

A költségvetést az MSZP azután szavazta meg, hogy az előterjesztő befogadta a szocialisták mintegy ötmilliárdos módosító csomagját, amelyből többek között az aluljárók, játszóterek, parkok felújítási programját folytatnák, valamint egymilliárd forintot fordítanának a kórházak gép- és műszerparkjának cseréjére.

Az ellenzék nem szavazta meg a költségvetést. A Fidesz frakció szerint a büdzsé Janus-arcú, mert egyfelől megszorítás sújtja, ami miatt óvatossára lenne szükség, másfelől viszont  folytatódik az eladósodás, közel 50 milliárd újabb hitel felvételére lesz szükség.

Elhangzott, hogy 2013-ra eléri a 240 milliárd forintot adósság, amihez hozzájönnek még a főváros cégeinek  adósságai is, amit a város már nem tud majd menedzselni. A Fidesz szerint a módosított költségvetés elfogadásával a főváros adóelkerülő magatartást tanúsít, mert a saját cége tartozik építményadóval az egyik kierületnek, és ennek fedezetét is elvonták.

A Fidesz frakció javaslatára viszont egyhangúan elfogadta a közgyűlés a tavalyról megmaradt bizottsági tartalékok megvédését. Az egyhangú szavazás láttán Demszky Gábor úgy meghökkent, hogy azt mondta: úgy látszik az égi homály is besegít néha a képviselőknek a szavazáskor. A főpolgármester arra célzott, hogy a szocilaista képviselők nem figyeltek, mit is szavaznak meg igazán, hiszen ehhez a forráshoz mostantól nem lehet majd hozzányúlni.

A költségvetés megszavazása után Lakos Imre SZDSZ-es képviselő felállt és bejelentette, hogy a frakció színeiben most szavaztak utoljára Bőhm András képviselőtársával, ugyanis kilépnek abból, és mostantól független képviselőként politizálnak tovább.