Markolóval tépték ki a földből a védett virágokat az Állatkertben

2010.03.31. 10:11 Módosítva: 2010.03.31. 10:11

Védett növényeket és állatokat is veszélyeztetett az Állatkert - adta hírül a Kossuth rádió. A Sziklakert felújításakor több környezetvédelmi jogszabály is sérülhetett, illetve az engedélyek körül is problémák lehetnek. Ha bebizonyosodik a jogsértés, az elkövetők három évre is börtönbe kerülhetnek.

Markolóval szedhették ki a védett növényeket az Állatkert felújításakor - értesült több forrásból is a Kossuth rádió. A Sziklakert rekonstrukciója során tőzikét, csillagvirágot, védett növényeket szedtek ki a markolóval, a szürke gémek alól pedig egyszerűen kivágták a fákat.

Zsigmond Vince, a rekonstrukció vezetője azt mondta, a Sziklakert egy része érintetlen maradt, mert az ott lévő nagyon értékes állományt nem akarták kockáztatni. A szóban forgó rész viszont már leromlott és céltalan egyveleg volt csupán."Sem esztétikumában, sem gyűjteményi értékében nem méltó a Fővárosi Állat- és Növénykerthez" - magyarázta a vezető.

A területen  lévő védett növényeket és azok hagymáit a felújítást végző kivitelezőnek kellett kiemelnie, és a budakeszi erdészet telephelyére szállítania azokat. A helyszínen körbejárva azonban jól látható, a lerakott földkupacokból védett hóvirágok, szétszakadt gyökerek és hagymák lógnak ki. A botanikus szerint ezeket a  növényeket markolóval szedték ki, és már nem lehet őket visszaültetni.

A Fővárosi  Állat-  és  Növénykert  nagysziklája és épületei (Fotó: H. Szabó Sándor)
A Fővárosi Állat- és Növénykert nagysziklája és épületei
(Fotó: H. Szabó Sándor)

A madarász szerint a Nagy-tó partján évek óta fészkelő vad szürkegémek helyzete is kétségbeejtő, mivel a madarak alól gyakorlatilag kivágták a fákat, vagy elijesztették őket a fák megcsonkításával. A 10-15 fészekből álló telep tagjai már a tojásokon ültek, amiket így viszont a madarak nem keltenek ki. Elképzelhető, hogy már voltak kikelt fiókák is, akik meghalhatnak a szülői gondozás híján.

Molnár Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert pálmaházi körzetvezetője azt mondta, a munkákat késő ősszel szerették volna kezdeni, de egy ekkora projektnél előfordulnak csúszások. Az elhúzódó tél miatt azonban a madarak még nem kezdtek hozzá a fiókák kiköltéséhez, ezért a munkák nem zavarták meg őket ebben.

Ha a madarak nem fészkeltek, az Állatkert akkor is törvényt sértett, mert védett madarak élőhelyét változtatta meg, amit előbb engedélyeztetni kellett volna. Dr. Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója szerint azonban az engedélyeket kikérték, és a munka kezdetekor azok már a kezükben voltak.

A Fővárosi Önkormányzat levelében annyit írt: államigazgatási eljárás keretében, a természetvédelmi törvény alapján vizsgálódnak, folyamatban lévő eljárásról pedig egyelőre nem adhatnak tájékoztatást.

A Fővárosi Állat- és Növénykert budapesti védelem alatt áll, ezért minden átalakításhoz előzetes engedélyt kell kérnie a fővárostól. a dokumentumok alapján viszont a felújítást 11 nappal az engedély kiadása előtt kezdték meg, és a kivitelezővel is jóval előbb írták alá a szerződést.

A környezetvédelmi szakjogász szerint az Állatkert megsértette a természet védelméről szóló jogszabályokat, veszélyeztetett és elpusztított védett természeti értékeket és a természetvédelmi hatóság engedélye nélkül végezte a munkát. Emiatt pedig ez már bűncselekmény is lehet, az elkövetőket pedig három évig terjedő szabadságvesztés is fenyegetheti.