Hagyó és Mesterházy Ernő ellen vallott az FKF vezérigazgatója

2010.04.20. 18:10 Módosítva: 2010.04.20. 20:40

A kiemelt beruházások nyerteseit Hagyó Miklós és Mesterházy Ernő, Demszky Gábor főtanácsadója előre kijelölte, és a százmilliós közbeszerzési eljárásokat a kiválasztott cégekre írták ki, állítja a HírTV szerint tanúvallomásában Bielek Péter, a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat vezérigazgatója.

Bielek vallomása szerint Hagyó és Mesterházy az egyik belvárosi étteremben, a terített asztalnál mondta meg neki, hogy a kiemelt beruházásoknál melyik cégeket kell helyzetbe hozni. A közbeszerzési eljárások szakszerű megfogalmazásáról a kijelölt ügyvédi irodák gondoskodtak, Hagyó Miklós a Horváth, Dóczi és Léhmann irodát favorizálta, Mesterházy Ernő pedig a Polgár és Bebőköt, mindkettő dolgozott a BKV-nak is, írja a HírTV.

Nem akarták a Siemenst

Bielek szerint 2009-ben az FKF mérnökei a programot fejlesztő és a szerzői jogokkal is rendelkező Siemenst akarták megbízni a forgalomirányító központ 1,2 milliárd forintra becsült korszerűsítésével, amelyet részben uniós forrásból finanszíroztak volna. Mint mondta, a Gerlóczy étteremben találkozott Mesterházyval, Hagyóval és Polgár Csabával.

Mesterházy azt mondta, hogy a Siemensnek nagyon rossz a viszonya a fővárossal, míg Hagyó arról beszélt, hogy a Getronics és a Microelektronika vállalatok is jelentkeztek a közbeszerzési eljárásra, és ők meg tudnák valósítani a feladatot, állította. "Mesterházy egyetértett Hagyóval, hogy ez a két cég nyerjen” - vallotta Bielek Péter.

Miután a két említett cég nyert, a Siemens a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, amely elrendelte a tender újbóli kiírását. Az újabb eljárás azonban elmaradt, mert a közlekedési tárca a válságra hivatkozva visszavonta az uniós forrást, számolt be róla a HírTV.

Hetvenmilliót visszaküldhettek a városházára

Bielek szerint a pusztazámori hulladéklerakóban keletkező gáz összegyűjtésére és hasznosítására kiírt pályázaton a Társ-Invest Kft. először 350-380 millió forintért vállalta a munkát, majd a közbeszerzés második szakaszában már nettő 455 millióra emelte árajánlatát.

„A műszaki tartalom és az ár között egy igen jelentős kb. 70 millió forintos különbség van, amely összegről feltételezhető, hogy ezt a Társ-Invest visszajuttatta a városházára” - mondta a HírTV szerint az FKF vezérigazgatója. A Társ-Invest Kft. ügyvezetője tagadta a vádakat.

Vajda Pál korábbi szocialista főpolgármester-helyettes, a Közterület-fenntartó igazgatóságának elnöke azt állítja, hogy nem tudott irányított közbeszerzésekről, de felkérte a vezérigazgatót egy belső vizsgálatra.

Felosztották egymást közt a posztokat

Bielek azt is mondta, hogy kinevezése után rendszeresen találkoznia kellett Hagyóval, aki vezérigazgató-helyettesként saját emberét ültette az FKF vezetésébe. Szerinte a szocialisták és a szabad demokraták felosztották egymás között a közműcégek vezérigazgatói és elnöki posztjait, hogy így tartsák koalíciós ellenőrzés alatt a társaságokat.