Nem kell Horváth Csaba az ingyenbékávéhoz

2010.05.12. 09:25

Az Index úgy tudja, hogy egyre többen használják utazáshoz a BKV járatain a magasabb összegű családi pótlékról szóló hatósági bizonyítványt, ami rendkívül könnyen és egyszerűen hamisítható. A BKV észlelte a problémát, és az igazolványt kiadó Államkincstárhoz fordult.

Egyre többen hamisítják a magasabb összegű családi pótlékról szóló hatósági bizonyítványt. A kis papírdarabot nagyon egyszerű lemásolni, a BKV ellenőreinek pedig nincs arra jogosultságuk, hogy az adatokat firtassák.

A helyzet leginkább arra az időszakra hasonlít, amikor bevezették a mozgássérültek ingyenes parkolási igazolványát, és hirtelen rengeteg autó szélvédőjén megjelent a kis papír.

Az igazolvány
Az igazolvány

Mint a BKV sajtóirodája lapunk megkeresésére elmondta, a problémát észlelték, és hivatalosan jelezték a kibocsátó Magyar Államkincstárnak: az okirat a nem megfelelő védelem miatt visszaélésekre ad módot.

Elmondták, hogy a probléma megoldására jogszabálymódosításra van szükség. Addig is a közlekedési társaság ellenőrei az okirat mellé – lehetőség szerint – más igazolványt is kérnek az utazási jogosultság ellenőrzése során. A lehetőség szerint hangsúlyozása fontos, ugyanis az ellenőrnek nem sok lehetősége van, hogy ellenőrizze az adatokat.

Magasabb összegű családi pótlékot tartósan beteg, illetőleg súlyosan fogyatékos gyermek után lehet folyósítani a jogszabály szerint. Magasabb összegű családi pótlékra jogosult a tizennyolcadik életévét betöltött tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személy is, ha tizennyolcadik életévének betöltéséig magasabb összegű családi pótlékot folyósítottak.

A Magyar Államkincstár a jogosultaknak hatósági igazolványt ad ki. A jogszabály szerint a BKV járatain díjmentesen utazhat a magasabb összegű családi pótlékban részesülő személy. Ehhez elég bemutatni az ellenőrzéskor a Magyar Államkincstár igazolását a megemelt összegű családi pótlékról.