Családokat kell kitelepíteni a XXII. kerületben

2010.05.30. 20:23 Módosítva: 2010.05.30. 23:27
Tucatnyi családot kell kitelepíteni a Budapest XXII. kerületi Hosszú-réti patak kiáradása miatt - mondta el Karsai Ferenc, a kerület alpolgármestere a helyszínen. Bakonycsernyén megint kilépett a medréből a Súri patak.

A Kártya, a Méhész, a Honfoglalás és a Katona utcákat érinti a Hosszú-réti patak kiáradása. A kitelepítendő családokat az alpolgármester elmondása szerint a Kolonics György Általános Iskolába tervezik elszállítani.


View Larger Map

Az áradás környezetszennyeződéssel is járt, ugyanis egy autószerelő műhely raktárából olajat sodort ki a víz. A helyszínen ott van Szabolcs Attila polgármester és Németh Zoltán, a terület fideszes országgyűlési képviselője is. A környéket a rendőrök lezárták, a tűzoltók úgynevezett olajszívó hurkákkal kezdték el az olajszennyeződés eltávolítását. Megérkezett egy teherautónyi homok is, amivel a víz továbbterjedését igyekeznek meggátolni, miután megtöltik a zsákokat. A  tucatnyi családból kettő nem akar kiköltözni a lakásából, a tűzoltóság eközben fapallókat is visz a lakásokba, hogy az értékeket ki tudják hozni.

Olvasónk, Boer Áron fotói
Olvasónk, Boer Áron fotói

Molnár Péter tűzoltósági szóvivő elmondta: nagyjából száz házba folyt be a víz, mert a környéken lévő halastavakból a patak nem tudta elvezetni a vizet. Van olyan terület, ahol 140 centi a víz magassága. Az egyik családi házból anyát és gyermekét derékig érő vízből mentették ki. A 41-es villamos Kamaraerdő helyett csak Budafok kocsiszínig közlekedik.

A Független Hírügynökség szerint a rendőrség lezárta a környező utcákat, nem tudnak pótlóbuszokat indítani Budafok kocsiszín és a Kamaraerdei Ifjúsági park között. A környező utcákban közlekedő 141-es,150-es és 250 járatok forgalma sem zavartan, a buszok csak kettévágott útvonalon tudnak haladni, mivel az Ady Endre utat is lezárták. Emiatt 4-5 buszmegállón át gyalogolniuk kell az utasoknak.

Bakonycsernyén megint helyzet volt

Körülbelül 20 embert kellett kitelepíteni vasárnap este a Fejér megyei Igar-Vámszőlőhegyen és Igar-Vámpusztán, ahol a nagymennyiségű csapadék nyomán víz-és sár árasztotta el az utcákat. A kitelepíttek elhelyezéséről az önkormányzat gondoskodott, az üresen maradt épületekre rendőrök vigyáznak. A hatalmas esőzés sárral, iszappal árasztotta el Pusztavám egy részén is az utcákat.

Az időjárásról az utóbbi hetekben legtöbbet szenvedő Fejér megyei községben, Bakonycsernyén a medréből kilépett Súri patak veszélyeztetett négy lakóházat. Homokzsákokkal sikerült megakadályozni, hogy a víz betörjön az épületekbe. Éppen végeztek a zsákok rakodásával, amikor a megáradt patak fölött átvezetett ivóvízvezeték kettétört. A vízszolgáltató elzárta az ivóvizet, és emiatt a Bercsényi és az Ifjúság utcában a vezeték helyreállításáig nem lesz vezetékes ivóvíz. A helyreállítást hétfő reggel kezdik meg.