Léghajóhotel a Belváros felett

2010.06.30. 21:49

A Fashion Street mellett hamarosan megkezdődik a Belváros Főutcájának legújabb projektje. Az Új Városközpont névre keresztelt beruházás a brit nagykövetség melletti háztömb helyén indul októberben, a beruházó itt is Csipak Péter cége lesz.

Az Index információi szerint az Országos Építészeti Tervtanács szerdán nagytöbbséggel elfogadta az "Új Városközpont" projekt terveit, amelyet a londoni központú, Lord Norman Foster nevével fémjelzett Foster & Partners iroda dolgozott ki.

A tervek szerint a régi épületek helyére egy negyvenezer négyzetméteres vegyes funkciójú épület kerül. Az Új Városközpont projekt magába foglal majd mélygarázst, magas színvonalú kereskedelmi üzleteket, A+ kategóriájú irodákat, és az épületegyüttes tetején elhelyezkedő közel háromezer négyzetméteres közparkot. Az épület tetején egy léghajóként lebegő 120 szobás boutiquehotelt.

Az ötlet 2006-ben született meg, amikor már látható volt, hogy sikeres lesz a Fashion Street - mondta az Indexnek Csipak Péter hozzátéve: nem véletlen, hogy eddig mégis hallgatás övezte a terveket. A beruházó cég tulajdonosa szerint az építészeti terv rendkívül attraktív, merész, és Budapesten eddig még soha nem látott építészeti megoldásokat tartalmaz, ezért óriási áttörést jelent, hogy a legmagasabb szintű építész fórum, az országos tervzsűri nagy többséggel támogatta és jóváhagyta a terveket.

main street


Csipak Péter elmondta, hogy a beruházás, amelynek átadását 2013-ra tervezik, közel 145 millió euróba (több mint 40 milliárd forint) kerül majd. A beruházáshoz szükséges forrás aláírt hitelszerződés formájában már a fejlesztő rendelkezésére áll. "Ez tény azt bizonyítja, hogy az igazán életképes és rendkívüli adottságokkal rendelkező ingatlanfejlesztési projektek a válság ellenére is kapnak banki finanszírozást." – jelentette ki a beruházó.

Csipak Péter szerint cége ezzel a projekttel és a korábbiakkal is - nemcsak a Belváros, hanem - Budapest jövőjét is építi. Célja, hogy megvalósuljon egy budapesti álom, egy olyan épület, amelynél a fővárosiak és a turisták is szívesen fényképezkednek. Az épület álomszerűségét az adja, hogy a tetején mintegy lebegve, léghajót formázó épületrészben helyezkedik majd el a hotel.

Az Új városközpont integrálódását a Belváros életébe segíti majd, hogy az épület tetején egy több ezer négyzetméteres közparkot létesítenek, amelyhez egy high-tech üveg burkolattal ellátott sikló viszi fel az odalátogatókat.