Baby elephant, baby elephant, I love you!

2010.08.27. 08:50

A Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága szerdán támogatta, hogy a Gellért-hegyen, a Filozófusok Kertjéhez közel három méteres szobrot emeljenek egy Magyarországon csak szűk körben ismert spirituális vezetőnek, Sri Chinmoynak. A 2007-ben elhunyt gurunak mindössze 7000 híve van a világban. A sokak által csak ügyes szemfényvesztőnek tartott Sri Chinmoy legnagyobb mutatványa az volt, hogy embereket és mindenféle dolgokat emelt a feje fölé, köztük Nelson Mandelát, Carl Lewist, Kőbán Ritát és Hankó Faragó Miklóst, illetve elefántokat, lovakat, repülőt és egy óriási tököt is.

A városképvédelmi bizottság a kulturális bizottág előterjesztésére tárgyalt a szobor felállításáról. Az RTL Klub riportja szerint volt olyan képviselő, aki soha nem is hallott a tanítóról.

Mint Ughy Attila, a Fidesz-KDNP fővárosi kévpviselője az Indexnek elmondta: a szoborra már kiírták a tervpályázatot, és a Budapest Galéria a nyertes pályaművet is bemutatta. A szobor felállításának költségeit a Sri Chinmoy Alapítvány fizeti.

Sri Chinmoynak már van egy emléktáblája a Március 15. téren. Egy ezzel foglalkozó közgyűlési dokumentumban egyébként a vallási vezető nevét hibásan, Sri Cimnoynak írták le.

Filozófus, költő, zenész, képzőművész, sportoló

Chinmoy Kumar Ghose 1931-ben született hetedik gyermekként a kelet-bengáli (ma bangladesi) Sakpura nevű faluban. 1944-ben árvaságra jutott és 12 évesen belépett a Sri Aurobindo Asram vallási közösségbe Dél-Indiában.

Sri Chinmoy Nelson Mandelával
Sri Chinmoy Nelson Mandelával

A közösségben húsz éven át foglalkozott spirituális gyakorlatokkal, meditációval, költészettel, zenével és sportolással. 1964-től New Yorkban élt és tanított, és a világ számos országát bejárta. A róla szóló honlap szerint életében arra törekedett, hogy ösztönözze és szolgálja az emberiséget imáival és meditációival, irodalmi, zenei és képzőművészeti tevékenységeivel. Tanításának lényege a belső béke, a fény, az öröm és az elégedettséggel teli élet elérése volt. Nem tekinthető vallási vezetőnek, inkább azok körébe tartozik, akik a keleti filozófiák és vallások tanításait a modern életmódhoz igyekeztek passzítani. 2007-ben otthonában, a New York-i Queensben halt meg szívrohamban. A szervezet honlapja szerint a 2007-ben elhunyt vezetőnek 7000 híve van a világban .

Utcát neveznek el Óbudán Magorról és Senecáról

A Városfejlesztési és Városképvédelmi Bizottság a III. kerületben több új utcaenevet javasol a Fővárosi Közgyűlésnek. A javaslat szerint utcát neveznének el Ripka Ferencről, Budapest 1925-1934 közötti főpolgármesteréről, ezen kívül a mondai Magorról, Senecáról, Marcus Aureliusról és Aelia Sabináról a kb. a 3. század közepén élt ének- és orgonaművésznőről, akinek a nevét a kerületben ma zeneiskola és gyógyszertár is viseli.

A róla szóló honlapon az is olvasható, hogy Sri Chinmoy világszerte több száz egyetemen, köztük az Oxfordi, a Cambridge-i, a Sorbonne, a Harvard és a Yale egyetemeken is tartott előadást a spiritualitásról. Több mint 1600 (!) prózai és verses könyvet írt. Életében több mint 20 ezer zenedarabot komponált. Nyolcszáz békekoncertet adott, köztük a Lincoln Centerben és a Carnegie Hallban is.

Sri Chinmoy filozófiájában kiemelkedő szerepet játszott a sport, illetve a sporton keresztül elérhető lelki gazdagodás. Focizott,  röplabdázott, és elsőosztályú sprinter volt. Tizenéves kora végén tízpróbában is bajnok lett. Felnőtt korában több maratoni távot is lefutott. 1977-ben a futótársadalom szolgálára létrehozta a Sri Chinmoy Marathon Teamet, amely számos ultramaratoni, gyalogló és atlétikai versenyt szervezett.

Ő indította el a Világharmónia Futást (World Harmony Run) a békéért. Kezdeményezését 140 ország vett át. A harmóniát jelképező fáklyát egy nemzetközi futócsapat viszi országról országra. A váltóhoz bárki csatlakozhat egy pár lépésre, néhány utcahosszra, vagy akár kilométerekre is. Sok évig napi rendszerességgel teniszezett, később a súlyemelés felé fordult.

Erőművész és szellemi balettáncos

Sri Chinmoy 1988-tól kezdett egy karral embereket emelni a feje fölé, hogy „ezzel a jelképes gesztussal fejezze ki háláját az emberiséget szolgáló munkásságukért”. Ennek a programnak az „Egység-Szívvel Emeld Fel a Világot” elnevezést adta.

Több mint 7500 embert emelt fel, köztük Nelson Mandelát, Desmond Tutut, Ravi Shankart, Stinget, Mohamed Alit és Carl Lewist is. A magyarok közül felemelte Tóth József rector emeritust, a Pécsi Tudományegyetem volt rektorát, Erdős André ENSZ-nagykövetet, Ropos Mártont, Felsőszölnök polgármesterét és Hankó Faragó Miklóst, az Igazságügyi Minisztérium volt politikai államtitkárát.

2004-ben New Yorkban Kőbán Rita, kétszeres olimpiai- és kilencszeres világbajnokot egy elefánt hátán ülve emelte meg Carl Lewis ésTatjana Lebegyeva olimpiai bajnok távolugró társaságában. A spirituális vezető ehhez egy emelőkarra erősített platót használt. Sri Chinmoy ezekkel az akciókkal azt akarta szemléltetni, hogy a testi erőnek ugyan vannak határai, de a szellem erejével együtt csodákra képes.

sri452

A különböző izomcsoportokat igénybe vevő emelőszerkezet segítségével 2007-ben, 75 évesen az elefántok túlélésének és „emberséges” életkörülményeinek ügyét támogatva egy 356 kilós bébielefántot emelt fel Thaiföldön. A honlapján olvasható tudósítás szerint a Bodo nevű elefánt gazdája az eset után úgy nyilatkozott: „Ez egy hatalmas élmény volt az elefántnak és nekem is!”

Később (egymás után) felemelt kilenc felnőtt elefántot is – a legkisebb 1814 kiló, a legnehezebb, egy nőstény elefánt, a mahuttal (az elefánt irányítójával) és az emelőszerkezettel együtt 3910 kilós volt. A spirituális vezető az emelés előtt a "Baby elephant, baby elephant, I love you!" kezdetű dalt komponálta az állatok tiszteletére. Sri Chinmoy emellett három lovat, repülőgépeket, hajót, hatalmas sziklákat és egy óriási tököt is megemelt.

1991 decemberében Sri Chinmoy elkezdett madarakat rajzolni, amelyek a lélek szabadságát jelképezik. Azóta az "Álom-Szabadság Béke-Madarak" címen futó, folyamatosan gyarapodó rajzsorozatnak több millió tagja van.

Sri Chinmoynak a vallások között megértésről szóló tanításait más felekezetek vezetői is elismerték, így Isten igaz szolgájaként méltatta őt Teréz Anya,VI. Pál pápa és II. János Pál pápa, és a Dalai Láma is. Elismerő szavakkal szólt róla Mihail Gorbacsov és Nelson Mandela is.

Sri Chinmoy 1970 óta vezette az ENSZ Békemeditációit. Humanitárius szolgálatot végző szervezete, az Egység-Szív-Könnyek és Mosolyok dollármilliós értékben gyűjtött és osztott szét orvosi eszközöket Ázsia- és Afrikaszerte. Sri Chinmoy sohasem házasodott meg. Világszerte több mint 100 Sri Chinmoy Központ működik jelenleg is.

Hungary hungry

A tanító először 1990-ben járt Magyarországon, ahol a budapesti Kongresszusi Központban adott koncertet, illetve a Testnevelési Egyetemen tartott egy rendezvényt. 1999-ben a "Magyarország Sri Chinmoy Békevirág Nemzet avató ünnepségére" érkezett a BM Duna Palotába, és az Erkel Színházban adott koncertet. Magyarországnak szóló üzenetében azt mondta a Hungary szó helyett hungryként betűzi az ország nevét, amely éhes Isten békéjére. Felidézte, hogy az ország két világháborút élt túl, amely nem pusztította el spirituális életet, ahogy az ország túlélte a depresszió és a frusztráció éveit is.

sri450

2004  május 1-én az EU-csatlakozás napján részt vett a magyar-szlovén-osztrák határon tartott Hármashatár ünnepségen. 2004. októberében két koncertet adott az Erkel Színházban.

Sri Chinmoy spirituális vezetéséért, koncertjeiért, előadásaiért és meditációiért nem kért díjat, de gazdagon halt meg. Halála után néhányan azzal vádolták a teljes absztinenciát, alkohol-, drog- és szexmentességet hirdető mestert, hogy közösségének néhány tagját szexuálisan molesztálta. Egy könyv szerint volt olyan nő, aki miután teherbe esett a gurutól, öngyilkos akart lenni, mert Sri Chinmoy kényszerítette az abortuszra.