A hibás troli szikrájától sérült egy gyerek

2010.11.19. 19:36

Enyhe égési sérülése keletkezett annak a kisgyereknek, akire ráesett a 72-es trolibuszon utazva a hibás áramszedő keltette szikra Budapesten, a Hermina úton. A még júniusban történt esetben a trolin utazó általános iskolás csoportot is elérték a szikrák. Ezek a csuklós troli nyitott hátsó tetőszellőztetőjén eshettek be.

A 72-es csuklós trolibusz az Ajtósi Dürer sorról kanyarodott a Hermina útra Zuglóban, mondja el a történteket az egyik szemtanú. A csomópontnál található felsővezeték-kereszteződésben a troli áramszedője szikraesőt vetett. Mivel a troli hátsó szellőző fedele nyitva volt, annak nyílásán keresztül az utastérbe is jutottak a szikrák. Mindenki nagyon megijedt az utasok közül, akik a hátsó ajtónál tartózkodtak.

A balesetnél nyitva volt a tetőszellőző (fotó: Hegoczki F. Zsolt)
A balesetnél nyitva volt a tetőszellőző (fotó: Hegoczki F. Zsolt)

Egy a szellőztető fedél alatt lévő kisgyermek, akit fiatal édesanyja az ölében tartott, volt, aki a leginkább kétségbe esett, ugyanis a karját eltalálta a szikra, bőre megpirosodott. Egy általános iskolás csoport diákjainak a ruházatára és csomagjaira is estek szikrák. Az utasok szerint égett szag terjengett az eset után. A csoport leszállt, az anyuka utazott még egy megállót kisgyermekével.

Egy asszony előre ment reklamálni a sofőrhöz a történtek miatt egy megállóval később. A sofőr hátrament, majd megszemlélve a helyszínt, kijelentette, hogy itt nem történhetett semmi, mert a fedélen keresztül nem eshet be a szikra.

Innen nézve nem tűnik lehetetlennek, hogy az áramszedőről szikrák estek az utastérbe (fotó: Hegoczki F. Zsolt)
Innen nézve nem tűnik lehetetlennek, hogy az áramszedőről szikrák estek az utastérbe (fotó: Hegoczki F. Zsolt)

A sofőr megmutatta, hogy a troli áramszedője mennyire messzire kinyúlik a troli mögé, ahonnan szerinte biztosan nem eshetett be semmiféle szikra. Majd hozzátette, hogy ha mégsem hiszik el neki, akkor ki lehet hívni a műszaki ellenőrt, de az hosszú időt vesz igénybe, s akkor a trolit le kell addig állítani a megállóban. A trolin az ominózus szellőzőfedelet és a hátul lévő ablakokat becsukták, majd a sofőr elindult járművével.

A BKV szerint hibátlan járműből nem eshet szikra az utastérbe

Bizonyos kereszteződéseken történő áthaladáskor a trolibusz áramszedőinél villamos ív keletkezik, de ez természetes jelenség. Amennyiben a kereszteződés szigetelt, úgy a jármű áthaladásakor a segédüzemi motor áramköre megszakad. Viszont a motoron továbbra is áram folyik, amely villamos ív formájában jelentkezik a szigetelt résznél. A villamos ívet a csúszófejen elhelyezett ívhúzó szarv feldarabolja, az nem okozhat szikraesőt. A járműre már csak azért sem juthat szikra, mert az áramszedő túlnyúlik a trolibusz végén, állítja a BKV.

Az Index által megkérdezett szakértők szerint azonban mindez a hibátlan alkatrészekkel közlekedő járművekre igaz. A szóban forgó esetben viszont ezt a cég is elismeri  a kábelsaru eltört, így már nem zárható ki a normálistól eltérő működés, az ívhúzás, szikrázás.

A Hermina útnál az Erzsébet királyné úti megállóhelyen jelezte egy utas, hogy szikra esett a jármű utasterébe, tájékoztatott kérdéseinkre a BKV Zrt. A járművezető megállította a trolit, de a gyermek karján nem látott sérülést. Ennek ellenére felajánlotta, hogy intézkedést kér. Ezt a lehetőséget viszont az anyuka azzal utasította el, hogy időre megy a Bethesda kórházba, és elhagyta a helyszínt. A járművezető nem tapasztalt műszaki hibára utaló jelet, így továbbindult.

Később viszont a délutános járművezető jelezte, hogy szikrázást észlelt az áramszedőnél. A kiérkező szerelő megállapította, hogy az erősáramú kábelsaru eltörött, és a nem megfelelő kontaktus miatt keletkezett szikrázás az áramszedő bekötési pontjánál. A trolibuszt garázsba vontatták, és a meghibásodott áramszedőt kicserélték.

A BKV azt állítja, a  járművek éjszakai vizsgálata során fokozottan ellenőrzik az erősáramú bekötési pontokat. Ennek ellenére, nem látható anyaghibák miatt nem zárhatók ki meghibásodások. Amennyiben bizonyítást nyer, hogy az utas sérülését valóban az áramszedőből származó szikra okozta, akkor kártérítés jár.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport