Újlipóton házhoz mennek a szelektívért

2011.02.14. 09:08

Újlipótváros teljes területére kibővül az a program, aminek keretében házhoz mennek a szelektív hulladékért. Több mint 30 ezer lakó lehet a program része.

A gyakorlat azt mutatja, annak ellenére, hogy jelentősen nő a programban résztvevő társasházak száma, a szelektív hulladékgyűjtésre fordított költséget nem kell emelni, áll a XIII. kerületi önkormányzat közleményében.

Az önkormányzat 2009-ben indította el a „házhoz menő” szelektív hulladékgyűjtési mintaprogramot a Hollán Ernő utca – Kárpát utca – Garam utca – Újpesti rakpart – Szent István körút által határolt területen. Kezdetben 58 társasház gyűjtötte szelektíven a hulladékot. 2010-ben a program kibővült a Pannónia utca – Szent István körút – Újpesti rakpart - Garam utca által határolt területtel, 130-ra növelve a részvevő társasházak számát.

A tapasztalatok alapján az év első felében a program eddigi akcióterülete az Újlipótváros teljes területére bővül. A Szent István körút - Váci út - Dráva utca – Újpesti rakpart által határolt területen a résztvevő társasházak száma meghaladhatja a 300-at, a 24 500 lakásban több mint 30 ezer lakó lehet a program részese. Az önkormányzat ráfordítása továbbra sem haladja meg a jelenlegi 10 millió forintos szintet.

A rendszerbe belépő ingatlanok tulajdonosai ingatlanuk kapualjában szabványos, eltérő színű és jelölésű, térítésmentesen biztosított gyűjtő edényekben (2 db 240 literes kuka/társasház) elkülönítetten gyűjtik a papír és műanyag hulladékot. A szolgáltató heti rendszerességgel az ingatlan elé, a közterületre kihelyezett gyűjtőedényeket szállítójárművébe üríti és elszállítja, a feldolgozásról, és a hasznosításról gondoskodik. A rendszerhez történő csatlakozás önkéntes és díjmentes.