Luxusétterem költözik a piarista rendházba

2011.06.01. 16:09

A Bábel delikát étterem költözik az ötmilliárd forintért felújított Március 15. téri piarista rendház épületébe, hangzott el a fővárosi önkormányzat városfejlesztési cégének sajtótájékoztatóján. A cégigazgató egyben az ingatlant fejlesztő magántársaság, a Portus Buda Group vezetője is, ám "a két cégnek semmi köze egymáshoz": az igazgató a városfejlesztésről az épületben, illetve annak kapujában, az ingatlanról pedig szigorúan az épület előtt, a bejárattól 6-8 méterre beszélt.

A rendház épülete a Duna felől

A sajtótájékoztatón Eszter Elemér, a fővárosi önkormányzat városfejlesztési szakcégének, a Studio Metropolitana Kft.-nek a vezérigazgatója beszélt a Március 15. tér sikeres köztérfelújításáról, a társaság sikeres programjáról, a most befejeződött Urbitális majálisról, valamint a város sikeres ingatlanfejlesztési projektjeiről, kiemelve a piarista rendház tömbjének felújítását. A Studio Metropolitana-ról egyebek között megtudhattuk, hogy "kommunikációs frontend" cég, feladata "az élhető outputok" létrehozásának segítése.

A kommunikációs frontend Eszter Elemért követően Eszter Elemér, a Portus Buda Group vezetője ragadta magához a szót. Az őt körülvevő újságírókban tudatosította, hogy a két cégnek semmi köze egymáshoz, ezt demonstrálandó, kiment az épületből a térre, 6-8 méterre eltávolodván a bejárattól. Itt úgymond "sapkát cserélt", majd közölte, hogy ingatlanfejlesztő cége gyakran az egyházakkal együttműködve dolgozik. Így történt az a piarista rendház kapcsán is. Az épületet 5 milliárd forintból felújítták fel (aminek közel tíz százaléka uniós támogatásból származott), rendkívül komplex módon.

A finanszírozási költségeket a piarista rend és a cég közösen állta, a kiadandó négyzetméterek arányában. Eszerint a rend adja ki a földszintet, és az alsó emeleteket. A legnagyobb területre, az épület Dunára néző nagytermébe, amely egykor a piarista gimnázium díszterme, később pedig a helyére beköltözött ELTE tornaterme volt, a Bábel delikát étterem költözik be a Váci utcából. A helyiség jelenleg még félkész állapotú, a nyitás októberben várható.

Az épület földszintjére az étterem mellett kiskereskedelmi egységek (divatüzlet, pékség) költöznek be. A 2.-3. emeleten két hete működik az újonnan ideköltözött piarista gimnázium, a 4.-5.-en a rendház, a 6.-7.-en pedig exkluzív irodahelyiségeket ad ki albérletbe a Portus Buda. Egy cégtábla már ki is került a lépcsőházra: ide költözött a Demszky Gábor idején működő városvezetésnek a BKV átalakítására tanácsot adó Boston Consulting Group.

A helyiségeket a Portus Buda - meg nem nevezett áron - bérli a rendháztól, majd albérletként értékesíti. A rendház a bevételből tartja fenn többek között a gimnáziumot.