Ötmilliárdos kapuzárási pánik Újpesten

2011.09.12. 12:13

Egy gyorsan átfuttatott javaslattal ötmilliárdos kötvény kibocsátásra készül a IV. kerületi önkormányzat. A kerületnek eddig nem voltak jelentősebb adósságai, most viszont a Hajrá Újpest Városfejlesztési Program miatt húszéves teher kerülhet a kasszára.

Hiába nevezte Orbán Viktor miniszterelnök az eladósodást többször is az ország legyőzendő ellenségének, az újpesti önkormányzat barátkozni kezdett az ellenséggel. A IV. kerületi képviselőtestület kedden rendkívüli ülésen tárgyalja a Wintermantel Zsolt polgármester előterjesztését, amelyben ötmilliárd forintnyi húszéves futamidejű kötvénykibocsátást indítványoz.

hujpn

Az előterjesztést a előző hét utolsó napjaiban kapták meg a képviselők, így csak néhány napjuk volt a javaslat áttekintésére.

A Hajrá Újpest Városfejlesztési Program hosszú távú célkitűzésekkel indokolja a külső forrás igénybevételét. A polgármester javaslata szerint három „különösen fontos terület” teszi szükségessé a lépést, egy új uszoda, valamint egy új szakorvosi rendelő építése és az, hogy folytatni tudják a főtér rehabilitációját.

Az előterjesztés leszögezi, hogy Újpestnek eddig nem volt hitelállománya. Ha most mégis pénzt akar szerezni, igyekeznie kell, mert „a jelenlegi központi szabályozás most még engedi, a kormányzati szándékok szerint azonban ez a lehetőség az önkormányzatok pénzügyi állapotától függetlenül megszűnik”. A polgármester javaslata azt állítja, hogy az egyelőre érvényben lévő törvényi szabályozás szerint akár 6,7 milliárdos éves adósságszolgálat felvállalása is lehetséges lenne, ezt a szintet azonban nem lenne célszerű elérni.

Nem tudom mire ez nagy sietség, nem az önkormányzat előtti ágyás virágairól döntünk, hanem egy óriási összegről – mondta az Indexnek Szalma Botond, az újpesti önkormányzat KDNP-s képviselője. Szalma szerint pénteken csak a véletlennek volt köszönhető, hogy megkapta az előterjesztést, ha az akkor nem jön össze, akkor csak egy napja maradt volna, hogy tanulmányozza a keddi rendkívüli ülés előtt. A KDNP-s politikus szerint ilyen tempóban még ötven forint felvételét sem támogatná, nemhogy öt milliárdét.

Trippon Norbert, az előző ciklus MSZP-s alpolgármestere szerint Újpest, az előző ciklusban fejlesztési, működési hitel és kötvényadósság nélkül működött, mégis jelentős, uniós támogatásokkal kiegészített beruházásokat tudott finanszírozni. Trippon szerint most viszont mintha kapuzárási pánik uralkodott volna el a fideszes önkormányzatoknál, miután kiderült, hogy állami jóváhagyáshoz kötik majd az önkormányzatok hitelfelvételét. A szocialista képviselő azt állítja, hogy Wintermantel Zsolt előterjesztése alapján a fizetendő végösszeg 10 százalékos kamattal számolva a törlesztés végére a 11 milliárdot is meghaladja.