2024. június 29. 18:00
Svájc 2
Olaszország 0
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia

Levették a napirendről az LMP népszavazási indítványát

2011.09.28. 09:43

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén a fideszes-KDNP-s többség levette a tervezett napirendről az LMP népszavazási indítványát. Az ellenzéki párt a főpolgármester és a képviselők választásának módjáról kérdezte volna a budapestieket.

Kaltenbach Jenő, az LMP fővárosi frakcióvezetője a döntés előtt arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzati törvény értelmében a javaslatról a közgyűlésnek döntenie kell. Az ellenzéki politikus még az ülés megkezdése előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz gyáván megfutamodik a budapestiek elől, ha a város egységéről szóló népszavazási kérdésben nem kérdezi meg őket, hanem őket megkerülve önhatalmúlag dönt. Szerinte a Fidesz "ezzel az egész város közigazgatását kockáztatja".

Az LMP-s politikus jelezte azt is: tudomása szerint Tarlós István főpolgármester az LMP-s javaslatot eredetileg nem ellenezte, legalábbis a nyilatkozataiból az derült ki, hogy a közvetlen főpolgármester-választást tartaná megfelelőnek továbbra is a Budapesti Önkormányzati Szövetség terveivel szemben. Kaltenbach Jenő úgy fogalmazott: most úgy tűnik, hogy Tarlós Istvánt "a Fidesz kiskirályai sarokba szorították, és nagyon nehéz helyzetbe hozták".

Németh Zoltán, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője azt mondta: nem véletlen, hogy az LMP II. kerületi képviselőjelöltje jelentette be a népszavazási kezdeményezést.

"Nem asszisztálunk ahhoz, hogy az LMP a budapesti adófizetők pénzén folytasson kampányt, közel 1 milliárd forintnyi közpénzből" – fogalmazott a politikus, jelezve, ennyibe kerülne a referendum. Németh Zoltán álláspontja szerint maga a felvetés is "érthetetlen és téves", az alaptörvény ugyanis rendezi ezeket a kérdéseket, és nem tudnak "olyan kormányzati előterjesztésről, ami a kezdeményezés alapjául szolgálhatna”.

Mint mondta, ilyen alapon bármiről lehetne népszavazást rendezni, arról is, hogy "kapnak-e Budapesten az ufók letelepedési engedélyt”.

November 13-án időközi országgyűlési képviselő-választást tartanak a II. kerületben lévő budapesti 2-es számú egyéni választókerületben. Az időközi választást azért kellett kiírni, mert az Országgyűlés Balsai Istvánt (Fidesz) alkotmánybíróvá választotta, és a két tisztség összeférhetetlen egymással. Balsai István szeptember 1-jei hatállyal mondott le mandátumáról.