Házkutatás volt a Swietelsky Kft-nél

2012.03.12. 07:14

Házkutatást tartottak a BRFK nyomozói a 4-es metró három állomását építő, valamint az állomások belső kiépítését végző Swietelsky Kft. székházában. A rendőrök a metróépítéssel kapcsolatos iratokat vittek el.

Február 21-én házkutatás volt a Swietelsky Kft-nél, erősítette meg értesülésünket a cég. Mint közölték, a nyomozók a 4-es metró építésével kapcsolatos alvállalkozói szerződéseket, számlákat, teljesítésigazolásokat, építési naplómásolatokat vittek el. Tekintettel a terjedelmes anyagra, a dokumentumokat részben papíron, részben CD-n foglalták le.

A Swietelsky részéről kérdésünkre elmondták: tudomásuk szerint a rendőrök nem hallgattak meg senkit a cégtől a nyomozással kapcsolatban, gyanúsítást sem közölt a rendőrség.

A BRFK sajtóosztályán érdeklődésünkre közölték, hogy a 4-es metró építésével kapcsolatos nyomozás során a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztálya több házkutatást is tartott, de a nyomozás érdekeire való tekintettel nem adhatnak több információt.

Mint arról 2009-ben beszámoltunk, vesztegetés, hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt nyomozást rendelt el a 4-es metró építése és a Margit híd felújítása kapcsán a Fővárosi Főügyészség. Az ügyben Karsai Péter akkori MDF-es politikus, független országgyűlési képviselő fordult az ügyészséghez.

Tavaly év végén a Hagyó-ügy nyomozati iratai alapján arról számoltunk be, hogy Antal Attila volt BKV-vezérigazgató vallomása szerint egy Hagyó Miklós által közvetítőnek jelölt személy a jelenlétében kétmilliárd forint kenőpénzt kért a Swietelsky Építő Kft.-től azért, mert BKV-s belső információkkal hozzásegítették a 4-es metró 40 milliárdos belsőépítési tenderének megnyeréséhez.

A Swietelsky Építő Kft. a vallomás nyilvánosságra kerülése után közleményben utasította vissza az abban foglaltakat. A cég akkori közleménye szerint a megjelent információk "minden alapot nélkülöző valótlanságok", és visszautasították, hogy a Swietelsky a belső beépítési tenderrel kapcsolatban bármiféle egyeztetést folytatott volna a BKV vezetésével. Az Antal Attila által tett nyilatkozat valótlan, az általa említett találkozó soha nem történt meg – áll a cég közleményében.

A Hagyó-ügy nyomozása lezárult, az ügyészség hűtlen kezeléssel vádolja a volt szocialista főpolgármester-helyettest, főleg számos, aránytalan értékű kommunikációs szerződés megkötése miatt. Az Antal-féle vallomással kapcsolatban lapunknak az ügyészség azt mondta tavaly év végén, hogy az ügyben kellő bizonyíték hiányában nincs gyanúsítás.

A Hagyó-üggyel 2010-ben összevont BKV-s nyomozások egy részét azonban folytatták, erre utal, hogy január 2012. 25-én újabb házkutatást tartottak a BKV-székházban, majd egy hónappal később, február 22-én a 4-es metró építését koordináló DBR Metró Projektigazgatóságon.