Deszkások bontják a Március 15. teret

2012.03.20. 06:11

Gördeszkások, görkorcsolyázók és biciklisek kezdték el teljesen tönkretenni a tavaly felújított V. kerületi Március 15. teret. Az Erzsébet híd pesti hídfőjénél található közterület rongálására az Index egyik olvasója lett figyelmes. Mint írta, ősz óta a téren deszkázó fiatalok miatt a díszburkolatok szélei elkezdtek letöredezni, ahol viszont még nem törtek le a szélek, ott a bicikli kerekek miatt vált feketévé a világos burkolat.

"Felugrálnak már azokra a kövekre is, amelyeken a templom alaprajzai, illetve a római erődöket ábrázolják. Barbár rombolás ez, a közpénzből felújított közös tulajdonunk tönkretétele. Természetesen a tiltótábla semmit nem használ" – írta.

01
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A belvárosi hídfő szomszédságában lévő teret tavaly ősszel adták át, amelyet a Károly körúttal együtt, a Budapest Szíve programban újították fel 2,2 milliárd forintból, amiből 1,6 milliárd forintot finanszírozott az Európai Unió.

A Március 15. tér északi részén található a Contra-Aquincum. Az egykori erőd a dunai átkelőhely és a Duna-Tisza közén át keletre vezető útvonal kiindulásának biztosítására épült, nagyjából a IV. században. A tavalyi felújítás után az erőd nagyrészét kővel burkolták le. A római erőd falmaradványai a felszín alatt kialakított teremben kaptak védelmet, amelyet a tér üvegpadlójába épített üvegablakon keresztül lehet megnézni. (Forrás: Budapestcity.org.)

Máshol is gond

Bár az V. kerületi önkormányzat hallott a problémáról, mégsem tudnak mit tenni, ugyanis a tér a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában áll. Ráadásul nemcsak a Március 15. téren, hanem a kerület két másik területén is problémát jelentenek az illegálisan gördeszkázók: az egyik az Erzsébet tér, amely ugyancsak a Március 15. térhez hasonlóan a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában áll, így ott szintén nincs intézkedési jogköre az önkormányzatnak.

02

A harmadik ilyen közterület pedig az Egyetem tér. A 2010-ben megújított tér védelmére a kerület rendeletet adott ki, és emellett a közterület-felügyelet és a kerületi rendőrség is folyamatosan ellenőrzi azt, hogy a rendeletben foglaltak szerint használják-e a azt a gördeszkások. De hogy a büntetések helyett a legális lehetőségét is megteremtsék a gördeszkázásra a kerületben, 2010 őszén létrehozták az első budapesti közparkban lévő ingyenesen elérhető gördeszkapályát.

03

Viszont ha illegális helyen gördeszkázik valaki, akkor helyszíni bírság is kiszabható, illetve a szabálysértési törvény alkalmazásával elkobozzák azt a dolgot, amellyel a jogellenes közterület-használat történt. Ez utóbbira eddig már négy esetben volt példa, mondták el az önkormányzatnál.