Megvan a vári mozgólépcső helye

2012.07.17. 07:45

Augusztusban fejeződik be a Budai Vár keleti kortina falának és a Vízhordó lépcsőnek a helyreállítása. Itt halad majd fel a tervek szerint a mozgólépcső a Várkertbazárból a kazamataalagút fölé, a vári teraszokhoz. A Várkertbazár évtizedek óta húzódó átépítése tél elején kezdődhet.

A már megkezdődött, több szakaszos várfalrekonstrukció és a Várkertbazár helyreállításának előkészítése szerencsésen egybecsúszott a keleti kortinafal és a Vízhordó lépcső megerősítési munkálatainál.

Kőszegi Antal, a Várgondnokság műemlékvédelmi és műszaki tanácsadója elmondta, hogy a január-februári régészeti feltárást követően márciustól kezdtek el dolgozni a keleti kortinafalon. Visszabontották a mellvédeket, újraszigetelték, megerősítették a falakat, új lépcsőket építettek az Északi pavilon (a Várkertbazár majdani fogadóépülete) és a Vár között húzódó falon.

A kortinafalon felszíni lépcsősoron lehet majd fel-, illetve lejutni. Felfelé haladó irányban a jobb oldali mellvéd teteje (a lépcső kőkorlátja) marad az eredeti formájában, a baloldalon azonban a új kőcsipkéket kap. (Ezért a bal oldal még láthatóan kiépítetlen maradt.)

Nemcsak a kortinafal tetején sorjázó lépcsősoron lehet feljutni a Várba, hanem a déli oldalán a falnak tapasztott, rejtett Vízhordó lépcsőn is. A fedett lépcsőfolyosó külső szerkezetét szintén helyreállítják most, ennek tetején halad majd a tervezett mozgólépcső.

Izgalmasabb lesz azonban valószínűleg a mozgólépcsők alatti folyosóban, azaz magán a Vízhordó lépcsőn közlekedni, ami a felső kazamatafolyosóig vezet. A boltozatos középkori alagútban régen csövek feküdtek a lépcsők melletti rámpán, ezeken szivattyúzták fel régebben a vizet a Dunából.

Kőszegi Antal szerint a fal szerkezeti helyreállítása augusztusra befejeződik, a Várkertbazár kiviteli terveinek elkészültét követően pedig ősz végén-tél elején elkezdődhet magának a Várkertbazárnak a két évig tartó nagyrekonstrukciója.

Mint arról korábban beszámoltunk, rockmúzeum kiskocsmával, étterem elegáns vendégeknek, vendéglátóhely bakancsos turistáknak, mélygarázs, föld alatti rendezvénytér, kisboltok, kávézók lesznek a 2014-re felújított Várbazárban a tervek szerint.

var4

A Budai Várbazár rekonstrukciójára és a kapcsolódó közösségi közlekedési fejlesztésekre kiírt közbeszerzési pályázaton Potzner Ferenc csapata (KÖZTI) lett az első, az eredményhirdetés idén márciusban volt.