Egy hónapon belül sztrájk lehet a BKK-nál

2012.10.29. 15:46

November végéig sztrájkba léphetnek a Budapesti Közlekedési Központnál dolgozó jegypénztárosok, ellenőrök, forgalomirányítók, mondta lapunknak Jáger István, a hétfő délben megalakult sztrájkbizottság alelnöke. Az ok: október 31-ig nem született meg a beígért kollektív szerződés, ami számos családot hoz hátrányos helyzetbe.

A korábban megkötött átmeneti megállapodás október 31-én lejár, az új kollektív szerződés nem született meg, sőt a BKK két hete megszakította az ezzel kapcsolatos tárgyalásokat, mondta Jáger István. Veszélybe kerülnek a kialkudott juttatások, jobb munkafeltételek, mint például a megfelelő éjszakai, és délutáni pótlék vagy a dolgozók utazási igazolványa.

A helyzet novembertől számos családot hoz hátrányos helyzetbe, ezért a BKK-nál működő összes szakszervezet hétfőn délben sztrájkbizottságot alakított. Jáger szerint ezzel is jelezni akarják a munkavállalók, hogy a a legsúlyosabb fegyvertől, a sztrájktól  sem riadnak vissza.

Jáger hozzátette, hogy nem a sztrájk a cél, hanem a megállapodás. Ám, ha a BKK nem akar tárgyalni, akkor november második felében a sztrájk is lehetséges. A munkabeszüntetést demonstrációk is megelőzhetik.

A BKK számos egységet vett át korábban a BKV-tól, főleg a forgalomirányítással és a jegybevétellel foglalkozó osztályokat. Ide tartoznak például a jegypénztárosok, ellenőrök, vagy a forgalomirányítók.

Arról, hogy a BKV-nál maradt dolgozók, például a sofőrök szakszervezetei támogatják-e a sztrájkot, Jáger úgy válaszolt, hogy ezt a képzetünkre bízza.

BKK: Szükségtelen a sztrájk

A BKK közleménye szerint a közel két hónapja folyó egyeztetések még nem vezettek mindkét fél számára megnyugtató eredményre, de a BKK vezetése továbbra is elkötelezett a megállapodás és a kollektív szerződés megkötése mellett. Ennek érdekében számos tárgyalásra került sor az elmúlt hetekben is, a múlt héten nem a szakszervezetek által lefestett rejtélyes okokból, hanem az október 23-i hosszú hétvége miatt nem volt egyeztetés. Ugyanakkor a megállapodás megkötésének elhúzódása azt eredményezhetné, hogy az érintett kollégák október 31-től az új kollektív szerződés hatálybalépéséig csak a Munka Törvénykönyve által meghatározott pótlékokban, juttatásokban részesülnének, mellyel csökkenne keresetük, hátrányukra változna munkarendjük. Ezt elfogadhatatlannak tartaná a BKK menedzsmentje.

A BKK dolgozói biztosítják a folyamatos közszolgáltatásokat a budapesti közlekedés minden területén, ezért az erőfeszítéseik elismerése nem lehet szakszervezeti viták áldozata. Ezért a BKK vezetése úgy döntött, továbbra is fenntartja az Átmeneti Megállapodásban rögzített, a Munka Törvénykönyvében meghatározottaknál magasabb pótlékok mértékét, illetve biztosítja a speciális munkafeltételeket továbbra is, 2012. október 31-e után is, a dolgozókat tehát nem éri hátrány. Az Átmeneti Megállapodásban rögzített pótlékokat, juttatási és munkaidő beosztási elemeket a BKK vezérigazgatói utasításokban szabályozza, így november 1-jétől is a juttatásokat a BKV-ból átkerült kollégák számára az eddigi jogosultságok szerint biztosítjuk. Éppen ezért sztrájkot tartani szükségtelen, hiszen a juttatások nincsenek veszélyben, a BKK vezetésének pedig továbbra is szándékában áll a kollektív szerződés megkötése, áll a közleményben.