Még nem zárják be a Vidámparkot

2012.10.31. 19:50 Módosítva: 2012.10.31. 20:29

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén a Vidámpark bezárásával kapcsolatos előterjesztést ismét levették a napirendről. A közgyűlésen változtattak a temetkezési renden, a közterület-használat szabályain, a BKV-jegyek árán, és jóváhagyták a Siemens-szerződés módosítását.

Csomós Miklós oktatási és kulturális főpolgármester-helyettes indoklás nélkül visszavonta a Vidámpark bezárásáról szóló javaslatát. A városligeti intézmény a tervek szerint vasárnap tartott volna nyitva utoljára, majd az általa használt területet átadta volna a Fővárosi Állat- és Növénykertnek. Tarlós Isvtán este a HírTv-nek adott interjúban azt nyilatkozta, hogy még nem készült el a koncepció a Vidámpark jövőjéről, azért nem akarják még bezárni.

Megváltozott a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló rendelet, eszerint a díszsírhelyek után a továbbiakban nem kell megváltási és újraváltási díjat fizetni. A Nemzeti Sírkert részeként számon tartott sírhelyeket, valamint a hősi temetőket, hősi temetési helyeket és a díszsírhelyeket pedig a köztemető fennállásáig fenn kell tartani. A rendelet tiltott közösségellenes magatartásokat is meghatározott, az elkövetőkre 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírságot szabhatnak ki.

Nincs többé vágtázás a Hősök terén

Módosult a közterület-használat szabályozása, a változás értelmében korlátozzák a Városligetben a mozgó és pultos árusításokat, és változik a közterület-használati díjakból adható kedvezmények rendszere. A határozat szerint a továbbiakban nem adnak ki közterület-használati hozzájárulást a Városliget teljes területén árusító berendezések (pultok, asztalok, guruló kocsik) létesítéséhez, kézből történő, valamint mozgó árusításhoz. Az indoklás szerint a javaslat célja a Városliget mint kiemelt közpark védelme, tisztaságának megőrzése. A közterületen a rendezvények idején továbbra is lehetőséghez jutnak a mozgó árusok, azonban más alkalmakkor a parklátogatókat kizárólag az épületekből, pavilonokból szolgálhatnák ki a megfelelő hulladékkezelés, az ellenőrizhetőség és az esetleges károkozások számonkérhetősége érdekében.

A Hősök terén megtiltják a kereskedelmi, hirdetési, szolgáltatási tevékenységeket, kiállítások, vásárok tartását, kulturális és sportrendezvényeket és az azokhoz kapcsolódó berendezések, építmények elhelyezését. A rendeletmódosítás arra is kitér, hogy a közterület-használat csak abban az esetben lehetne díjmentes, ha arra közfeladat ellátása miatt van szükség. Kilencvenszázalékos kedvezményt kaphatnak egyebek mellett a főváros cégei és a humanitárius és karitatív tevékenységeket végzők.

Döntöttek arról, hogy több lépcsőben átveheti a Budapest Sport Egyesület (BSE) XII. kerületi ingatlanjait a fővárosi önkormányzat, az ellenértékből pedig a sportklub rendezheti adósságállományát.

Siemens-szerződés

Zárt ülésen jóváhagyták a Siemens-szel való megállapodást, ami a négyes metró szerelvényeinek késedelméből fakadó kár- és kötbérigényre vonatkozik.  A főpolgármester szeptember végén jelentette be, hogy előzetesen megállapodott a társasággal, aminek 70 millió eurós követelését sikerült 30 millió euróra lealkudni, emellett megállapodtak az ütemezésben, és rögzítették a szállítási véghatáridőt. Tarlós István akkori nyilatkozatában megjegyezte: a főváros csak egyezkedni, "kárt menteni" tudott, mert egy hatályos szerződésről van szó, amely alapján a Siemensnek tulajdonképpen jár ez a pénz.