no

Még egymilliárdot költenek a Margit hídra

2012.11.22. 09:01

Még mindig nem készült el teljesen a Margit híd: a napokban zárult le a határideje annak a pályázatnak, amit a BKK írt ki a pesti hídfő befejezésére. Még három tendert hirdetnek a Margit hídra, összesen egymilliárd forint értékben.

A hamarosan lezáruló pályázat szerint a győztes kivitelező lezárja a gyalogos forgalom elől a Jászai Mari téren a nagy aluljáróba vezető lépcsőket, a parkokba vezető irányokban zárható, műemléki bejáratok lesznek. Azt nem sikerült megtudni, mit tervez a BKK a kiürített aluljárókkal.

Felszíni gyalogos átkelő is épül, kapcsolódó közvilágítási és forgalomirányító jelzőberendezésekkel, valamint a szigeti villamos megállónál a peronkorlátokat magasítják meg. Két emléktáblát is elhelyeznek a budai és pesti hídfőkön. A munka becsült értéke a kiírás szerint nettó 75 millió forint.

Megkerestük a BKK-t, milyen munkák vannak még hátra a híd felújításának a teljes befejezéséig. A cégnél elmondták, hogy a fentin kívül még három közbeszerzési eljárás indul, várhatóan jövőre. Az egyik a műemléki környezet kialakítása érdekében támfalak és az útpálya megújítására lesz meghirdetve a szárnyhídhoz kapcsolódó margitszigeti lehajtó szakaszon az Atlétikai Centrumig.

A másik a budai oldalon a Török utcai kanyarig a nagypaneles villamos vágányok átépítése, valamint a 4-6-os villamos déli peronjánál közös busz és villamos megálló kialakítása lesz. A hátralevő munkák közé tartozik még a pillérszobrok restaurálása és a hiányzó szoboralak pótlása is. A munkák pontos költsége még nem ismert, az előirányzott költségkeret összesen nettó 867,5 millió forint.

A BKK hangsúlyozta, hogy ezek a tenderek nem az unió által finanszírozott Margit hídi felújításhoz tartoznak, mert azt már lezárták, hanem külön munkának számítanak.