no

Pest legértékesebb telke egy parkoló

2012.12.07. 17:39 Módosítva: 2012.12.07. 20:15

Budapest szégyene, hogy Pest legértékesebb telkét parkoló, építkezési fal, ideiglenes park és a Merlin üres épülete foglalja el. Pedig a fal lebontásával akár egy hónapon belül meg lehetne nyitni a területet a budapestiek előtt, áll a fővárosi LMP-frakció közleményében. Ezekre hívja fel a figyelmet az LMP által felállított lépcsős állvány, aminek a tetejéről bárki megnézheti, hogyan néz ki jelenleg Pest legértékesebb telke. Az állványon kifeszített molinó „kulcslyukain” keresztül pedig három lehetséges javaslatot is bemutatnak a térre.

A Városháza (korábban Invalidus-palota) épülete a magyarországi barokk építészet egyik legjelentősebb alkotása. A szomszédos területre korábban több terv is készült, ám ezek nagyrészt túlzott beépítést javasoltak. Legutóbb 2009-ben költöttek el megvalósíthatatlan tervekre 416 millió forintot. Az LMP már két éve szorgalmazza a tér rendezését, azonban az új városvezetés alatt sem mozdult előre Pest legértékesebb telkének ügye. (Az akkor készült videónkat itt nézheti meg.) Pedig a parkolót nagyon hamar meg lehetne szüntetni, a kerítés lebontása sem kerülne sokba, ezután a budapestiek birtokukba is vehetnék a területet.

Egy lelkes csapat sokféle programot szervezhetne ide, például adventi vásárt vagy szabadtéri színházat a Merlin épülete elé. A rendezvények bevételeiből pedig a nagyobb átalakításokra lehetne pénzt gyűjteni. A Városháza azt is szimbolizálja, hogyan viszonyul a város vezetése a város lakóihoz. Most elzárkózik előlük, ám lehetne sokkal nyitottabb is. Az irodáknak már ma is van elég hely az emeleti szinteken, a földszintet át lehetne adni a városlakóknak, így a tér mentén rengeteg üzlet, vendéglátóhely, terasz nyílhatna, a helyiségek bérbeadásából származó bevételt pedig a tér fenntartására és a Városháza rekonstrukciójára lehet fordítani, áll a közleményben.

Az LMP azt szeretné, hogy ne zárt ajtók mögött szülessenek meg a tervek, hanem nyílt vita legyen arról, hogyan nézzen ki Pest legértékesebb telke. A parkoló falánál felállított állvány előtt elhelyeztek egy köztéri postaládát, amelybe a budapestiek december 20-ig dobhatják be javaslataikat, vagy 2013. március 1-ig a Városháza köztér honlapon is szavazhatnak a bemutatott tervekről! A beérkezett véleményeket eljuttatják a város vezetése számára.