Az ombudsman vizsgálja a fővárosi hókáoszt

2013.01.22. 16:32

Az alapvető jogok biztosa hivatalból vizsgálja a Fővárosi önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ 2013. január 14-ei viszonylag nagy mennyiségű havazás következtében kialakult helyzettel kapcsolatos tevékenységét. A tapasztalatok szerint ugyanis azon a napon a havazás miatt a fővárosi közúti- és tömegközlekedés gyakorlatilag lehetetlenné vált, áll az ombudsman közleményében.

2013. január 14-én az ország Budapesttől nyugatra eső részét és a fővárost jelentős havazás érte el, amelynek következtében a fővárosi utak szinte járhatatlanná váltak. A havazás a tömegközlekedést is jelentősen megnehezítette, tekintettel arra, hogy az autóbuszok bizonyos helyeket nem tudtak megközelíteni. Mindemellett a közúti közlekedésben is jelentős fennakadások voltak tapasztalhatóak, többek között a közutak nem megfelelő takarítása miatt.

Mindezek alapján – tekintettel arra, hogy nem zárható ki, hogy több alapjoggal összefüggő visszásság történt (például a szabad mozgáshoz és a tartózkodási hely szabad megválasztásához való jog, valamint a közlekedés szabadságának sérelme, a kialakult időjárási helyzet miatti balesetveszély kapcsán pedig a lehető legmagasabb testi és lelki egészséghez való jog sérelme) – az alapvető jogok biztosa hivatalból elrendelte a kialakult helyzet vizsgálatát.

Az ombudsman a törvényben biztosított legrövidebb határidő (15 nap) megjelölésével megkereste a főpolgármestert, a Budapesti Közlekedési Központot (BKK), a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-t (FKF Zrt.), az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot illetve az Országos Meteorológia Szolgálatot (OMSZ). A biztos a Fővárosi Önkormányzattól és a BKK-tól többek között arra vár választ, hogy milyen intézkedéseket tettek a helyzet megelőzése és elhárítása érdekében, valamint arra, hogy általánosságban hogyan szervezik meg hasonló helyzetekben a tevékenységüket.

Mindemellett a BKK-tól adatokat kért az ombudsman a fővárosban közlekedő autóbuszok és trolibuszok téli gumikkal való felszereltségéről, valamint a közszolgáltatási szerződésben vállalt kötelezettségek teljesítésének helyzetéről. A biztos tájékoztatást kért az FKF Zrt.-től is az utak takarításának érintett napon való megszervezésével kapcsolatosan, valamint az OMSZ-től a kérdéses napra kiadott előrejelzésekről és az elmúlt évek hasonló időszakban jellemző időjárásáról.

Szabó Máté a vizsgálatot soron kívül, sürgősséggel folytatja le. Az ombudsman vizsgálatának befejezése a közeljövőben várható.

Tarlós: A hóesés valóban sérti az emberi jogokat, például hóban kell járni

Tarlós István főpolgármester lapunknak elmondta, hogy reméli az ombudsman a Jóistennek is elküldte a levelét a hóeséssel kapcsolatban, hiszen ott is sérülhettek az emberi jogok. Hozzátette, a világon mindenhol eltart egy darabig, amíg eltakarítják a havat. A főpolgármester közölte: arra nem emlékszik, hogy Szabó Máté akkor aktivizálta volna magát, amikor régebben hajléktalanok fagytak meg a hidegben, vagy akkor, amikor Demszky Gábor idejében leesett a hó.

Tarlós elismerte, hogy a hóesés valóban sérti az emberi jogokat, például hóban kell járni. Megígérte, hogy az ombudsman részletes választ fog kapni Budapest főjegyzőjétől és az érintett vállalatok vezetőitől. Ő maga személyesen a gyóntatópapjával, a plébános úrral is konzultál az ügyben, és megpróbálja értelmezni az összefüggéseket.

Tarlós emellett nem érti, hogy tehet olyan kérdéseket fel az ombudsman, amihez semmi köze, például, hogy mennyi sót szórt ki az FKF Zrt. Nem egy általános felettes ő, fakadt ki a főpolgármester.