Megosztoztak a budapesti tízmilliárdokon

2013.01.26. 10:47 Módosítva: 2013.01.26. 10:48

Elfogadta a fővárosi és a kerületi önkormányzatok között megosztandó forrásokról szóló rendeletet a Fővárosi Közgyűlés szombati rendkívüli ülésén. A határozat szerint a kerületi önkormányzatokat összesen 92,6 milliárd forint, a fővárosi önkormányzatot pedig 96,4 milliárd forint illeti meg a megosztandó bevételekből. A fővárosnak az őt illető összegből 7,6 milliárd forintot a helyi közösségi közlekedésre kell fordítania.

A Fidesz-KDNP igennel szavazott, az MSZP nemmel, míg a Jobbik és az LMP tartózkodott.

A forrásmegosztást tizennyolc kerületi önkormányzat tudomásul vette, öt pedig még nem tárgyalta. Véleményt négy kerület fűzött hozzá: a III. és a XX. alultervezettnek találta az iparűzési adó alapját, míg a XXII. kerület szerint magas kockázatot hordoz magában a tervezett összeg teljesülése. A XIII. kerület a törvényi szabályozással összefüggésben fogalmazott meg kritikát, a városrész igazságtalannak tartja a jogszabályt.

A törvényes, január 31-i határidő lejárta előtt néhány nappal, szinte az utolsó pillanatban tárgyalta a fővárosi önkormányzat az idei évre vonatkozó forrásmegosztási rendeletet. A többféle adóból, normatívákból és állami támogatásokból tavaly 106 milliárd jutott a 23 kerületi önkormányzatnak összesen, 95 pedig a fővárosi önkormányzatnak.

Idén az önkormányzati törvény változása miatt változott a bevétel alapja, tulajdonképpen csak az iparűzési adóbevétel maradt meg, és az elosztási arány is. A kerületek jártak rosszabbul: idén mindössze 92 milliárd forinton osztozik a huszonhárom önkormányzat (ez a tavalyinak csak 87 százaléka), míg a fővárosnak 96 milliárd jut, ami lényegében a tavalyival megegyező – de az infláció miatt reálértéken mégis alacsonyabb – összeg.