Panda érkezhet a budapesti állatkertbe?

2013.03.22. 14:30

Rejtélyes üzenetben jelentette be csütörtök délután Facebookon a Fővárosi Állat- és Növénykert, hogy újabb szenzációs lakóval fog gazdagodni a park. Hogy milyen fajú lesz az új lakó, az csak március 28-án fog kiderülni, addig azonban játékra invitálták az oldal látogatóit: aki elsőnek helyesen tippeli meg, hogy milyen állat érkezik, az családi belépőt kap cserébe.

A tippelést megkönnyítendő azért némi információt megadtak: “Ázsiában őshonos, ránézésre simogatnivaló, mint egy pihe-puha szőrös plüssfigura a játékpolcon, pedig valójában a természet egyik legfantasztikusabb teremtménye... Ahhoz, hogy majd megnézhesd, eleinte némi türelemre is szükséged lesz” – írták a felhívásban.

A több mint hatszáz kommentelő többsége természetesen a leírtak után pandára tippelt. Egy óriáspanda beszerzése azonban óriási bravúr lenne, hiszen Kínán kívül alig található állatkertben példány. Európában jelenleg csak a bécsi, a madridi, az edinburghi és a párizsi állatkertben élnek. Sokan tippeltek a vörös pandaként is ismert vörös macskamedvére is, de annak több példánya is él a Budapesti Állatkertben, sőt, már szaporodtak is itt.

Ön szerint milyen állat érkezik?

Felmerült még, hogy cibetmacska érkezhet Budapestre. Bár az állat kevéssé ingerel simogatásra, de az ürülékéből kinyert kávébabot csillagászati áron lehet eladni. Kapott több tippet a menyétféle coboly is, de még a tatárantillop, más néven a szajga is. Volt, aki az ázsiai tapírra tippelt, de az állatot nehéz lenne plüssfigurához hasonlítani.

Sok tipp érkezett olyan állatokra is, amik már most is fellelhetőek a magyar állatkertekben. Például a szibériai tigris, a hópárduc, az ázsiai vadkutya, a törpe lahjármaki és a japán makákó mind nem ismeretlen Magyarországon. A kuszkusz sem tűnik jó tippnek, mivel éppen idén februárban születtek kölykök Budapesten.

Persze ettől még érdemes lehet már itt élő állatban gondolkodni. Legalábbis a közlemény azon sora, hogy az állat megtekintéséhez eleinte némi türelemre is szükség lesz, utalhat arra is, hogy valamelyik itt élő nőstény fog szülni. De igazi szenzációnak csak kevés állat születése számítana. A szibériai tigrisekből például egy tenyészpár él Budapesten, de található az állatkertben két nőstény indiai oroszlán is.

Ha úgy gondolja, hogy kihagytunk volna egy esélyes jelöltet, ne habozzon megírni.