Figyelmeztették a vakvezető kutyát odazáró villamosvezetőt

2013.05.30. 15:32

Munkáltatói figyelmeztetésben részesítette a BKK azt a villamosvezetőt, aki múlt héten csütörtökön odacsukott egy vakvezető kutyát a 49-es villamoson. Ugyanilyen figyelmeztetést kapott az egyik ügyfélszolgálatos munkatársuk is, amiért az „újságírói megkeresésre nem adott körültekintő tájékoztatást”, amikor megpróbáltunk panaszt tenni az ügy miatt.

Egy hete, csütörtökön kérte a segítségünket egy Budapesten élő vak férfi, akinek vakvezető kutyáját odacsukta a 49-es villamos vezetője. A kutya gazdája, Szilárd azt is elpanaszolta, hogy miután a villamosvezető nem volt hajlandó megadni a járatszámát, a BKV ügyfélszolgálatán sem sikerült panaszt tennie. A ügyfélszolgálaton később mi is próbálkoztunk, de nem volt könnyű dolgunk.

Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója múlt héten azt írta nekünk, hogy függetlenül a hivatalos panasz beérkezésétől elrendelte az eset alapos kivizsgálását, és a vizsgálat mind a villamosvezető eljárására, mind a panaszkezelésre ki fog terjedni. Ma ennek a vizsgálatnak az eredményét kaptuk meg a BKK-tól.

Levelükben azt írják: a villamosvezetőt meghallgatták. Ő azt mondta, az ajtót akkor kezdte bezárni, amikor már nem látott fel- vagy leszállási szándékot, de az ajtók záródásakor hirtelen mozgást látott, ezért újra kinyitotta az ajtókat. Ezután kísérte oda egy utas Szilárdot, aki a „sofőrt indulatosan felelősségre vonta” − áll a BKK levelében.

Az ügy rendezésével kapcsolatban megírták, hogy a villamosvezető felajánlotta, hogy a végállomásra intézkedő helyszínelőt kér, de az utas azt nem akarta igénybe venni. „A villamosvezető elismerte mulasztását abban, hogy nem adta meg kérésre a villamos járatszámát, hanem a helyszínelő intézkedését ajánlotta fel. Munkahelyi vezetője ezért munkáltatói figyelmeztetésben részesítette.” − írják.

Az ügyfélszolgálati munkatárssal kapcsolatban pedig az áll a BKK levelében: munkatársuk a „panaszos esetében helyesen járt el, azonban az újságírói megkeresésre nem adott körültekintő tájékoztatást, amiért szóbeli figyelmeztetésben részesült.” Mint írják, munkatársaikat folyamatosan képzik, az oktatási anyagban pedig „különösen nagy hangsúlyt kap a szóbeli panaszkezelés folyamata is". A szóbeli panaszt azonnal elintézni nem lehet, arról az ügyfélszolgálati munkatársnak jegyzőkönyvet kell felvennie, és azt továbbítania kell az illetékes szakterületre.