Digitális táblák jelzik, hol van dugó

2013.06.25. 13:26

Digitális kijelzőkkel tájékozatja az utasokat a Duna-hidakhoz vezető utakon kialakuló dugókról a BKK. A táblákat az M1-M7-es autópályák közös szakaszán, a 6-os főút bevezető szakaszán valamint a kapcsolódó főtútjain állította fel a közlekedési központ.

A kedden üzembe helyezett táblák arról tájékoztatják az autósokat, hogy az adott időpontban melyik fővárosi Duna-hídhoz mennyi idő alatt juthatnak el. A rendszer a Lánchíd, az Erzsébet híd, a Petőfi híd, és a Rákóczi híd elérési idejét jeleníti meg. A 6-os főút bevezető szakaszára telepített kijelző emellett a P+R parkoló telítettségéről és az onnan induló BKV-járatok indulási idejéről is tájékoztat.

Digitális-tábla-Budapesten
Fotó: Nyitrai David / bkk.hu

Az intelligens kamerákra épülő rendszer a szóban forgó útszakaszokról a Duna-hidakig tartó tényleges utazási időket határozza meg. A várható eljutási időt a mérőpontokon áthaladó járművek átlagos sebességéből, valamint a forgalom jellemzőiből – összforgalom az úton, sávok kihasználtsága – becsüli meg a központi egység anélkül, hogy a rendszámokat rögzítené. Az adatok értékelése valós időben történik, és ha dugó van, a rendszer a központ részére figyelmeztető jelzéseket ad a szokásos trendektől eltérő folyamatok esetén.

A BKK reményei szerint a táblák így csökkentik majd a torlódásokat.